Fostul ministru Sevil Shhaideh-trimisă în judecată de DNA în dosarul Belina
Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar, procurorii au deferit justiţiei şi alte 4 persoane.
Articol de Diana Surdu, 27 Iunie 2018, 15:57
Fostul secretar de stat, Sevil Shhaideh, a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul Belina pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
Procurorii anticorupţie au deferit justiţiei şi alte 4 persoane printre care Adrian Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. DNA susţine că în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean, pentru ca apoi, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată o Hotărâre de Guvern, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Anchetatorii arată că fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
Într-un comunicat de presă, se arată că între septembrie – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator, deşi cunoştea că astfel întocmeşte acte care încalcă legea.
DNA menţionează că anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private şi unei persoane.
Procurorii arată că prejudiciul adus statului român este de peste 3,2 milioane de lei, iar cel adus Administraţiei Naţionale "Apele Române a fost estimat la 248 de mii de lei. DNA a pus sechestru pe bunurile inculpaţilor, iar dosarul va fi soluţionat la Tribunalul Bucureşti.