Fosile de dinozaur confiscate la Hunedoara
Mai multe fosile şi fragmente ceramice, care urmau să fie vândute pe piaţa neagră, au fost sustrase din locuinţa a doi hunedoreni.
17 Februarie 2010, 20:49
Ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara au recuperat 115 bunuri paleontologice şi arheologice din locuinţele a doi hunedoreni: 16 fosile de dinozaur pitic, datând din perioada cretacică târzie (acum 65 de milioane de ani), 44 de fragmente fosile de carapace de broască ţestoasă preistorică, 46 de fragmente ceramice aparţinând unor vase datând din perioada romană, 6 monede de argint şi bronz, datând din perioada romană, sec. I î. Hr. – III d. Hr. şi 3 obiecte de podoabă şi harnasament din bronz, datând din perioada romană, sec. II d. Hr.
Această bogată „recoltă” paleontologică şi arheologică a fost strânsă de către ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Hunedoara după ce au fost sesizaţi că pe un site de internet, destinat reclamei şi vânzării obiectelor naturale (minerale, roci si fosile), accesat în special de utilizatori din Austria, a fost postată o fotografie reprezentând o persoană de sex feminin având în mâini două ouă de dinozauri, bine conservate, care ar proveni din situl paleontologic de la Tustea, comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara.
Ca urmare a cercetărilor efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au fost identificate două persoane, un bărbat şi o femeie care se bănuieşte că au sustras bunuri din situri paleontologice din zona Haţegului, traficându-le pe piaţa neagră, precum şi artefacte din zona cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
De asemenea, au mai fost găsite şi ridicate un detector de metale şi alte echipamente folosite la detecţii şi săpături.
În cauză se continuă cercetările cu suspecţii în stare de libertate, sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat, operaţiuni de export ilegal şi efectuarea unor detecţii sau săpături neautorizate în siturile arheologice.