Forumul Parteneriatului pentru Energie Transatlantică și Cooperare Climatică, la Bucureşti
Discuțiile se concentrează pe viitorul energiei în întreaga lume, dar și pe dezvoltarea energiei viitorului.
Articol de Alex Avram, 23 Iulie 2024, 20:40
Forumul Parteneriatului pentru Energie Transatlantică și Cooperare Climatică, la care iau parte reprezentanți ai sectorului public și privat din întreaga Europă și din Statele Unite, se desfășoară timp de două zile la București.
Discuțiile se concentrează pe viitorul energiei în întreaga lume, dar și pe dezvoltarea energiei viitorului, care să rezolve trilema pe care producția globală de energie o are în acest moment: energie sigură, accesibilă și mai ales energie nepoluantă.
În acest sens, forumul se concentrează pe implementarea unor noi surse de producere a energiei, fie ea termică, fie electrică, dar și pe cooperarea între statele europene și Statele Unite ale Americii, precum și pe cooperarea între sectorul public și sectorul privat pentru a pune în practică cele mai noi tehnologii de obținere a energiei, dar și pentru a face tranziția de la producția bazată pe combustibili fosili la producția de energie din surse regenerabile, așa cum a precizat și Sebastian Burduja, ministrul energiei, în deschiderea forumului:
Sebastian Burduja: Cred că există patru elemente care să ducă la succesul nostru comun în ceea ce privește summitul P-TECC și nu mai, iar primul dintre acestea este să avem o viziune comună. În al doilea rând, este vorba despre voinţa de a schimba. Este întotdeauna mai ușor să faci lucrurile așa cum au fost făcute întotdeauna, dar, așa cum am văzut în mod constant acest lucru nu este sustenabil. În al treilea rând, avem nevoie de curaj şi de proiecte mari. Toate acestea necesită parteneriate între ţări, între sectorul public şi cel privat, iar acest lucru îmi amintește de ideea foarte importantă de punţi, așa că uitându-mă în sală știu că puntea noastră, bazată pe prietenie între cooperare şi determinare, se va menţine.