Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, la Bucureşti
Capitala României este gazda unui forum dedicat relansării relaţiilor de cooperare dintre Europa Centrală şi de Est cu China.
Articol de Radiojurnal, 26 Noiembrie 2013, 07:02
Premierii din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est sunt la Bucureşti pentru un summit dedicat relansării relaţiilor de cooperare cu China.
Gazdă va fi şeful executivului Victor Ponta, iar invitatul special este omologul său chinez, Li Keqiang, aflat în vizită în ţara noastră.
Vor fi prezenţi, între alţii, premierii Poloniei, Ungariei, Cehiei, dar şi ai Serbiei şi Bosniei - Herţegovina.
Summit-ul este dublat de un forum economic.
Luni, în prima zi a vizitei la Bucureşti a oficialului de la Beijing, România şi China au semnat mai multe documente de colaborare în diferite domenii, de la energia nucleară până la comerţul cu carne de porc.
O declaraţie comună privind "aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe" garantează colaborarea indiferent de eventuale schimbări internaţionale şi interne şi arată că Uniunea Europeană şi China sunt forţe strategice.
Energia, agricultura, turismul, IT-ul şi infrastructura sunt cele cinci teme majore pe care cel 17 premieri şi peste o mie de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat din China şi din ţările Europei Centrale şi de Est îşi propun să le analizeze astăzi, la Bucureşti.
România "îşi doreşte o relaţie specială cu China"
Premierul Victor Ponta afirma, după discuţiile bilaterale cu omologul său chinez, Li Keqiang, că mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi China însemnă avantaje petnru ambele părţi, iar implicarea Chinei în proiectele economice din regiune reprezintă un lucru pozitiv.
"România îşi doreşte o relaţie specială cu China în cadrul regiunii şi în cadrul Uniunii Europene. Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi şi înseamnă avantaje pentru România. În primele nouă luni ale anului 2013, exporturile României către China au crescut cu aproape 30%, însă consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru, Li Keqiang, şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete", a spus primul-ministru Victor Ponta.
Potrivit premierului chinez, cooperarea ţării sale cu statele din Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă a relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană, iar România poate juca un rol important în cadrul acestei cooperări.
El a arătat, în cadrul discuţiilor bilaterale, interesul investitorilor chinezi pentru domeniile: energetic, IT, agricol, dar şi pentru infrastructură.
Li Keqiang a precizat că suma contractelor de investiţii pe care reprezentanţii companiilor chineze le vor semna la Bucureşti este uriaşă, evitând însă să avanseze o sumă în acest sens.
"Considerăm că România este un pilon important pentru relaţiile dintre China şi Europa Centrală şi de Est, precum şi pentru relaţiile China-UE", a declarat premierul chinez.