Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei
Membrii asociaţiilor româneşti, profesori, experţi în drepturile minorităţilor naţionale îşi propun să continue dialogul pentru păstrarea identităţii românilor din regiune.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 15 Iunie 2014, 17:27
La Ismail, în Ucraina, se desfăşoară Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei, un cadru de consultare pentru românii din Basarabia istorică, divizaţi artificial de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă în români şi moldoveni.
Membrii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, profesori, experţi în chestiunea drepturilor minorităţilor naţionale şi invitaţi din ţară îşi propun să continue tradiţia unui dialog deschis şi sincer pentru păstrarea identităţii românilor din regiune.
În faţa zecilor de participanţi la Forumul Comunităţii Româneşti, Zinaida Pinteac, profesoară şi fostă directoare la şcoala din localitatea Staroselie, Raionul Sărata, a transmis statului român un mesaj de suflet.
"Acei tineri nu numai că au făcut studiile, dar au crescut, şi sunt foarte bucuroasă că noi, cei care am fost la talpa ţării noastre aici, când am pornit mişcarea naţională, astăzi suntem invitaţi şi conduşi de tinerii care, într-adevăr, au făcut carte în ţară, au venit înapoi şi ne ţin pe noi ca neam mai departe", a subliniat Zinaida Pinteac.
Din punctul de vedere al directorului Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, România mai are multe de făcut pentru comunitatea românilor din Ucraina.
"Statul român nu a făcut foarte multe pentru dumneavoastră, a făcut prea puţine, după părerea mea.
"Sunteţi aici 124.000 de români moldoveni, şi statul român ar fi trebuit să fie implicat mult mai mult", a afirmat Eugen Popescu.
Printre proiectele comune de viitor prezentate la forum de Radu Baltaziu, din cadrul Institutului Cultural Român, se numără şi înfiinţarea, la Ismail, a unor curse regulate de bac pentru traversarea Dunării, dar şi crearea unei filiale a Centrului Cultural Român.