Fortificaţie post romană, descoperită de un medic
O fortificaţie post romană, situată la altitudinea de 1450 de metri, a fost descoperită de un medic pasionat de arheologie şi istorie pe muntele Tatarului, din judeţul Prahova.
Articol de Mariana Sebeni, Brasov, 15 Iulie 2011, 18:07
Un medic pasionat de arheologie şi istorie a reuşit să scoată la lumină nu mai puţin de 14 descoperiri arheologice care contribuie la înţelegerea istoriei poporului român.
Cea mai recentă descoperire a lui Vlad Totoianu este o fortificaţie post romană situată la 1450 de metri înălţime, pe muntele Tatarului din judeţul Prahova, care se întinde pe 16 hectare.
Cea mai înaltă fortificaţie din ţara noastră era, până la această descoperire, cetatea dacică de la Orăştie, situată la 1.200 de metri altitudine.
Fortificaţia post romană este realizată din lut şi a fost nevoie de un efort foarte mare din partea oamenilor care au ridicat-o, cel mai probabil aflaţi în migraţie, pe drumul roman înspre Transilvania.
În aceeaşi zi, în luna mai, Vlad Totoianu şi cei doi parteneri ai săi au descoperit o cruce monumentală din calcar, o cruce de hotar a Ţării Româneşti, cu elemente care se regăsesc pe mormântul Reginei Maria din Balcic şi cu inscripţii în limba slavonă veche.
Fortificaţia din lut şi crucea de hotar nu sunt singurele descoperiri arheologice din palmaresul membrilor asociaţiei române pentru turism arheologic.
Până în prezent alte 12 vestigii importante pentru istoria poporului român au fost scoase la iveală de aceşti tineri pasionaţi de istorie şi arheologie.