Forțele Navale Române și cele ale Statelor Unite organizează în Delta Dunării și Marea Neagră exercițiul multinațional Sea Breeze '23
227 de militari din șapte țări participă la exercițiul multinațional Sea Breeze '23.3 Storm Breeze, săptămâna aceasta în România.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 12 Septembrie 2023, 08:34
Exercițiul se desfășoară în apropierea portului Constanța, în raioane de acțiune pentru scafandrii EOD, specializați în neutralizarea dispozitivelor explozive, în raioane maritime din apele teritoriale ale României, unde acționează navele cu capabilități de luptă contra minelor marine și în nordul Deltei Dunării, unde sunt implicați infanteriști marini și nave din flota fluvială.
Forțele Navale Române participă cu trei nave maritime, ambarcațiuni rapide, specialiști de la centrul de date pentru lupta contra minelor din subordinea Direcției Hidrografice Maritime, un pluton de infanteriști marini, trei transportoare în amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt și ofițeri de Stat Major. Sea Breeze este organizat de Statele Unite ale Americii pentru prima dată în România.
Comandor Adrian Dincă, şeful Statului Major al structurii de comandă a exercițiului Sea Breeze 23.3: A fost o solicitare din partea Statelor Unite. Reprezintă sprijinul pe care îl acordă România în creșterea stabilității în regiunea Mării Negre și, de asemenea, în asigurarea libertății de navigație în Marea Neagră. Sea Breeze este prima dată când este organizat și desfășurat în România. Obiectivele principale ale Forțelor Navale Române în ultima perioadă au fost axate pe pericolul de mine din Marea Neagră și, începând cu luna iulie, ca urmare a suspendării acordului cerealelor și pe activități de supraveghere și cercetare desfășurate în apropierea granițelor fluviale ale României.
Exercițiul urmărește creșterea nivelului de pregătire a militarilor din țările participante în lupta contra minelor.
Locotenent comandor Dimitro Pretenciuc, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Ucrainene: Federația Rusă continuă să plaseze mine în zona țărmului ucrainean. Şi-a făcut un obiectiv din a restricționa mișcarea navelor ucrainene în Marea Neagră și de a elimina economia ucraineană. Obiectivul nostru este să ne antrenăm împreună cu țările NATO, să pregătim echipe EOD și personalul militar pentru a asigura securitatea navelor civile în primul rând.
Din partea Statelor Unite ale Americii vor participa o aeronavă de patrulare și recunoaștere maritimă P-8 Poseidon și scafandri EOD cu ambarcațiuni și tehnică specifică, inclusiv un autovehicul autonom subacvatic specializat în detectarea minelor marine.
Căpitanul Geoffrey Townsend, comandantul Task Force 68, structura care conduce operațiunile navale americane de luptă contra minelor marine din Europa și Africa: Sea Breaze este foarte important, în special pentru faptul că ne antrenăm aici, în Marea Neagră, împreună cu aliații și partenerii noștri, pentru a asigura securitatea operațiunilor maritime și libertatea de navigație. Preocuparea noastră este îndepărtarea minelor aflate în derivă din Marea Neagră, cum să-i ajutăm pe partenerii noștri să răspundă la această amenințare și să vedem în viitor, după ce războiul din Ucraina se va încheia, ce soluții vom găsi pentru a îndepărta definitiv acest pericol.
La Sea Breaze '23.3 vor participa, de asemenea, scafandri şi ofițeri de Stat Major din Bulgaria, Turcia, Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.