Forţa de muncă de la sate "trebuie valorificată"
Ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu spune că la ora actuală rata de ocupare a forţei de muncă la nivel naţional este de 63% şi că ar urma să ajungă la 70% până în anul 2020.
Articol de Diana Domenico, 22 Iunie 2011, 10:32
România are la ora actuala o rată de ocupare a forţei de muncă de 63% şi s-a angajat ca până în anul 2020 să ajungă la 70%.
Saltul s-ar putea realiza prin folosirea forţei de muncă din mediul rural, potrivit ministrului muncii, Sebastian Lăzăroiu.
În acest context, soluţia cea mai bună ar putea fi crearea de IMM-uri care să se ocupe de procesarea produselor agricole şi astfel să utilizeze forţa de muncă de la sate.
"Rata ocupării trebuie crescută prin scoaterea forţei de muncă neutilizate în special de la sate", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Pentru creşterea productivităţii muncii, ministrul de resort consideră că pregătirea profesională continuă ar fi soluţia optimă, iar fondurile europene sprijină România în acest sens.
Sebastina Lăzăroiu a atras atenţia că Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar trebui reorganizată în sensul descentralizării politicilor sociale la nivelul regiunilor.
În ceea ce priveşte reorganizarea administrativă, ministrul a spus ca aceasta este absolut necesară deoarece modelul actual nu lasă nicio şansă de dezvoltare României.
"Reorganizarea administrativă în acest moment este absolut necesară.
"Dacă o mai întârziem încă doi, trei sau patru ani suntem realmente în pericol să stăm pe loc încă vreo douăzeci de ani", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Costul forţei de muncă, în creştere
Potrivit INS, în 2010 nivelul ratei de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 63,3%, la o distanţă de 6,7 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (82,4%). Pe măsură ce scade nivelul de educaţie, scade şi gradul de ocupare.
Astfel, erau ocupate 62,2% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi numai 43,0% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie.
Potrivit Eurostat, costul forţei de muncă din România a crescut în primul trimestru al anului 2011 cu 4.5% faţă de perioada similară a anului trecut.
În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Bulgaria, 7.8%, şi Ungaria, 5.6%, în timp ce în Grecia şi Irlanda costurile au scăzut cu 6.8 respectiv 2.2 procente.