Forţă de muncă calificată, "tot mai greu de găsit"
Inspectoratele pregătesc oferte educaţionale pentru şcolile profesionale în contextul în care angajatorii susţin că găsesc tot mai greu lucrători calificaţi.
Articol de Ioan Suciu, 13 Martie 2014, 14:11
Inspectoratele şcolare din toată ţara prezintă, în această perioadă, ofertele educaţionale pentru şcolile profesionale şi explică avantajele pe care le aduc modificările aplicate în acest an.
Din toamnă, învăţământul profesional poate începe din clasa a 9-a, cu o durată de trei ani.
Autorităţile încearcă, astfel, să răspundă nevoii acute de personal calificat în meserii foarte cerute pe piaţa muncii, cum sunt, de exemplu, cea de sudor, lăcătuş sau strungar.
Deşi judeţul Arad are o tradiţie industrială de peste 100 de ani în domeniul construcţiei de vagoane, tramvaie şi piese de mecanică, uzinelor le este tot mai greu să facă angajări - i-a explicat aceasta directorul de resurse umane al Fabricii de vagoane de marfă, Marinela Vinesar.
"Nu mai există forţă de muncă calificată în zonă, pentru că cei care au lucrat în domeniul vagoanelor, majoritatea s-au reprofilat datorită situaţiei economice prin care s-a trecut cu ani în urmă, iar o parte dintre ei care, într-adevăr, sunt meseriaşi încearcă să-şi găsească un loc de muncă bine plătit afară. Salariu este motivant, dar nu o să putem concura niciodată cu firmele de afară", spune Marinela Vinesar.
Generaţia meseriaşilor "s-a dus"
Cu un şomaj de 3,49%, companiile din judeţul Arad găsesc cu dificultate forţă de muncă, în special calificată, spune directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare şi Formare Profesională din Arad, Marinel Henteş.
"Suntem privilegiaţi aici, în vestul ţării, de ocuparea forţei de muncă de către multe întreprinderi multinaţionale, în primul rând, apoi de construcţia de autostrăzi din zona noastră, de o industrie care funcţionează destul de bine la nivelul industriilor de profil cu tradiţie din Arad, respectiv cele două fabrici de vagoane, care funcţionează, fiecare, la parametri destul de înalţi.
"Generaţia meseriaşilor s-a dus. Fără reintroducerea acestor şcoli profesionale este aproape imposibil să vorbim pe termen lung de ce se va întâmpla în aceste uzine unde n-ai voie să faci nicio greşeală", spune Marinel Henteş.
Colaborare cu agenţii economici
Învăţământul profesional trebuie să primească o altă dimensiune la Arad - spune Claudius Mladin, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.
"S-a hotărât introducerea şcolii profesionale începând cu anul 2014, din clasa a IX-a. Considerăm benefică această modificare legislativă.
"Ar fi bine să putem convinge agenţii economici să facă măcar acea parte de practică sau de instruire practică în unităţile de învăţământ, în atelierele care, din nefericire, ar trebui puţin retehnologizate", spune Claudius Mladin.
Înscrierile elevilor de clasa a VIII-a pentru învăţământul profesional încep în luna mai.
La începutul lunii viitoare, unităţile şcolare îşi vor prezenta oferta, în cadrul “Saptamânii meseriilor”.
Cei care se înscriu pentru învăţământul profesional nu sunt excluşi de la procedura de admitere pentru continuarea studiilor la liceu.