Formularul digital de localizare după intrarea în țară, obligatoriu de luni
Formularul digital de localizare după intrarea în țară va fi completat electronic, prin intermediul unei aplicații online dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. #plf
Articol de Costin Grigore, 18 Decembrie 2021, 15:11
Formularul digital de localizare după intrarea în țară (PLF) va fi completat electronic, prin intermediul unei aplicații online dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Pagina va fi disponibilă de mâine la adresa plf.gov.ro, iar călătorii care nu completează formularul pot să intre în țară, dar riscă o amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.
Este obligatoriu începând de luni, reamintesc autoritățile, care au dat astăzi detalii despre această procedură nouă.
Primul pas este accesarea aplicației unde fiecare solicitant va introduce o adresă de mail, pe care va primi un link de accesare.
Apoi se completează toate datele cerute privind identitatea, mijlocul de transport cu care vine în țară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa destinației și datele minorilor care însoțesc călătorul adult. Datele sunt apoi salvate și nu mai pot fi modificate.
Toate aceste câmpuri sunt obligatorii și trebuie completate corect, pentru că aplicație este conectată cu toate bazele de date ale statului - avertizează reprezentanții STS și ai poliției de frontieră. Verificarea existenței formularului de localizare se va face în vamă, după ce sunt examinate celelalte acte de călătorie, precum pașaportul sau cartea de identitate și certificatul COVID.
Cei care nu au formularul de localizare pot să treacă frontiera, dar au obligația să îl completeze în maximum 24 de ore, în caz contrar vor primi o amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei.
Formularul de localizare va fi obligatoriu de luni și ar urma să ajute autoritățile să identifice rapid pe cei care au intrat în contact cu o persoană infectată.
(RS)
Ce este formularul digital de intrare în România?
Formularul este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România.
Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației.
Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Ce informații conține formularul digital de intrare în România?
• Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
• Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
• Localitatea și adresa de destinație în România;
• Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
• Data intrării în România;
• Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România?
Formularul se completează de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Unde pot accesa formularul digital de intrare în România?
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății.
Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.
Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.
Când trebuie să completez formularul?
Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.
Cum se verifică formularul?
La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.
Cine are acces la datele personale completate în formular?
Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice.
Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane.
STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.
(RS)