Formula actuală a impozitului forfetar, contestată de IMM-uri
Patronatul IMM-urilor afirmă că introducerea noii formule a impozitului forfetar ar depăşi nivelul de 16 % al impozitului pe profit.
Articol de Cora Enache, 09 Aprilie 2010, 15:30
Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) susţine că dacă va fi respectată formula de calcul a impozitului forfetar propusă de Ministerul Finanţelor, firmele vor plăti în unele cazuri cu mult peste nivelul de 16% al impozitului pe profit.
Câteva exemple prezentate de Consiliul pentru IMM-uri arată posibile creşteri ale impozitului de până la 28% din veniturile brute.
Patronatele spun că guvernul nu a argumentat formula propusă pentru aplicarea impozitului forfetar.
Nu există nici o explicaţie pentru alegerea anumitor domenii pentru plata impozitului şi nu a fost realizată o notă de impact pentru a fi coantificate aspectele negative şi pozitive cu efect asupra mediului de afaceri după introducerea impozitului forfetar.
Preşedintele Consiliului IMM-urilor din România, Ovidiu Nicolescu a efectuat studii de caz în acest sens, din care reiese că pentru o suprafaţă utilă de 240 de mp impozitul forfetar datorat este 24% din veniturile brut".
Într-un alt exemplu, acelaşi impozit forfetar calculat pentru un restaurant de municipiu categoria A tot cu o suprafată de 240 de mp ajunge potrivit lui Ovidiu Nicolescu la 28% din totalul veniturilor brute.
Pe lângă restaurante, pe lista firmelor care vor plăti impozitul forfetar se află şi atelierele de reparaţii şi spălătoriile auto, taximetria, frizeriile, şi facilităţile de cazare.
Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei atenţionează că aplicarea impozitului forfetar va însemna falimentul multor pensiuni turistice.
Dacă se va aplica această propunere de impozit forfetar, Liliana Agheorghicesei estimează că cel puţin 90% din firmele din turism se vor închide.
Întreprinzătorii cer ca aplicarea impozitului forfetar să nu se realizeze pentru acest an şi nici pentru anul următor şi şă fie luată în calcul după ieşirea din criză.