Fondurile private, "singura soluţie pentru sistemul medical"
Preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul preşedinţiei spune că fondurile private sunt singura alternativă viabilă în următorii ani pentru fondurile publice.
Articol de Adriana Turea, 27 Septembrie 2010, 19:32
La Bucureşti, timp de două zile, specialişti din domeniul sănătăţii şi invitaţii lor din străinătate caută soluţii pentru redresarea sistemului sanitar, la Forumul Internaţional "Sănătatea 2010".
Un control mai strict al modului în care sunt cheltuiţi banii publici în sistemul sanitar, stimularea mediului privat sau schimbarea mentalităţii românilor, care cred că statul trebuie să suporte serviciile medicale, ar fi unele dintre propuneri.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a atras atenţia că în această perioadă de criză ar trebui să se îmbunătăţească modul în care se face controlul asupra a tot ceea ce înseamnă sănătate publică.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul preşedinţiei, Cristian Vlădescu, este de părere că singura soluţie pentru scoaterea sistemului medical din criză este accesarea fondurilor private.
"Realist vorbind, nu cred că ne putem aştepta în următorii 3-5 ani de zile ca fondurile publice din România să crească semnificativ. Şi atunci ar trebui găsite surse suplimentare de finanţare.
"Sigur, coplata poate fi privită şi ca o sursă de finanţare, în genere în Europa nu e aşa. Singura variantă plauzibilă rămân fonduri private", a mai spus Cristian Vlădescu.
Calitatea serviciilor medicale "trebuie îmbunătăţită"
Piotr Gerber, membru al Comitetului Director al Asociaţiei Spitalelor Private din Polonia, susţine că serviciile de bază ar trebui finanţate din bani publici.
Piaţa spitalelor din Europa Centrală şi de Est nu este la fel de mare precum cea din Europa de Vest, dar o caracteristică a acestei pieţe este că se dezvoltă mult mai repede decât piaţa Europei de Vest.
De asemenea, în Europa de Est se observă o creştere a numărului de spitale private care pot stimula sistemul sanitar, în sensul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale.
Reprezentantul unei firme germane de asigurări, prezent la discuţii, menţiona că asigurarea privată este motorul unui sistem sanitar funcţionabil, dar făcute pe baze etice, renunţându-se la structurile din sistemul de asigurări bazate pe abonamente.