Fonduri suplimentare pentru mai multe ministere
Guvernul a adoptat miercuri o rectificare bugetară prin care au fost majorate bugetul asigurărilor sociale şi fondurile mai multor ministere. În total, guvernul va majora cheltuielile bugetului de stat cu 4.1 miliarde de lei.
Articol de Angela Bârgoan, 04 August 2011, 07:52
Guvernul a adoptat, miercuri, prima rectificare bugetară prin care au fost suplimentate fondurile mai multor ministere, mai ales pentru stingerea datoriilor, dar şi pentru investiţii, în special în infrastructură.
Executivul a majorat şi bugetul asigurărilor sociale, pentru a se asigura plata pensiilor până la sfârşitul acestui an.
Doar pentru plata arieratelor din sănătate, de exemplu, sunt alocate 300 de milioane de lei.
Potrivit premierului Emil Boc, alte 150 de milioane de lei pentru spitale vor fi păstrate în fondul de rezervă până se fac paşii necesari reformei, iar creditele de angajament pentru medicamente şi alte probleme din sistem au fost suplimentate cu 1.682 de milioane.
În cazul agriculturii, peste 80% din suma alocată, mai precis 735 de milioane, va fi utilizată pentru absorbţia fondurilor europene.
În ceea ce priveşte ministerul administraţiei şi internelor, din banii alocaţi 250.000 de lei sunt necesari pentru plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, iar 94.000 de lei pentru recensământul general agricol şi al populaţiei.
Bani pentru plata contribuţiilor sociale vor primi şi ministerul apărării naţionale, serviciile speciale şi justiţia.
Premierul Emil Boc a anunţat că se majorează şi bugetul asigurărilor sociale aferent pensiilor.
"A fost obiectivul rectificării bugetare de a asigura resursele financiare pentru plata drepturilor cuvenite pensiilor, astfel încât să fie asigurată susţinerea financiară la bugetul de pensii şi toate pensiile să fie plătite fără nicio problemă, în lunile care urmează", a declarat Emil Boc.
În total, guvernul va majora cheltuielile bugetului de stat cu 4.1 miliarde de lei, iar acest lucru a fost posibil, potrivit premierului, datorită încasărilor bune din impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA şi accize.
Rectificarea "încalcă legea responsabilităţii fiscal-bugetare"
Consiliul Fiscal a atras atenţia că rectificarea bugetară adoptată miercuri de guvern încalcă legea responsabilităţii fiscal-bugetare.
Într-un comunicat de presă, Consiliul susţine că proiectul de lege nu îndeplineşte regula potrivit căreia bugetul poate fi suplimentat doar în scopul plăţii serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.
Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a explicat însă că executivul a modificat articolul respectiv pentru a se putea achita arieratele.
El a arătat că rectificarea bugetară nu creşte cheltuielile, ci acoperă doar datoriile statului.
"Consiliul Fiscal ne cere consolidarea fiscală. Atunci când îţi plăteşti arieratele, pentru că aici este problema, trebuie să-ţi plăteşti arieratele, îţi asiguri o consolidare fiscală.
"Noi nu am mărit salariile, nu am mărit cheltuielile cu pensiile, deci nu am mărit plafoanele, pentru că sunt cheltuieli care au efecte în perioada următoare. Deci, surplusul de venituri l-am folosit pentru plata arieratelor, sumele care au venit din urmă", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.
Premierul Emil Boc a precizat că derogarea de la legea responsabilităţii fiscal-bugetare a fost acceptată şi de experţii Fondului Monetar Internaţional, pentru a se putea pregăti pentru anul 2012 un buget care să nu mai acumuleze datorii la companiile de stat.