Fonduri europene pentru sectorul privat din România
Pe lângă proiectele publice în infrastructura de transport, mediu şi energie în exerciţiul financiar 2014-2020 sectorul privat va avea o alocare importantă spune Eugen Teodorovici.
Articol de Iuliana Anghel, 09 Iulie 2014, 08:25
România va beneficia, în următorii şapte ani, de aproximativ nouă miliarde şi jumătate de euro pentru marile proiecte de infrastructură, peste şase miliarde de euro pentru proiecte regionale şi patru miliarde de euro pentru dezvoltarea capitalului uman.
Potrivit ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, principalele domenii care vor beneficia de aceste sume sunt transporturile, mediul şi energia.
Pe lângă proiectele publice în infrastructura de transport, mediu şi energie, în exerciţiul financiar 2014-2020 sectorul privat va avea o alocare importantă, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.
"Mediul privat va primi în total peste patru miliarde de euro, desigur în diferite /programe/ operaţionale, cum ar fi cel de competitivitate, cel regional şi tot ce ţine de partea de agricultură. Sunt sume directe, dar vor fi şi sume indirecte, care vor fi direcţionate către mediul privat prin alte tipuri de proiecte.
"Ca mesaj pentru toţi cei care doresc să vină şi să investească, să vină să contribuie la ceea ce România doreşte să facă în următorii ani de zile este să o facă. România are potenţial", a spus ministrul.
Relansarea economică a statelor comunitare, prioritatea preşedinţiei italiene a UE
Ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, a amintit că fondurile structurale reprezintă o temă strâns legată de prioritatea maximă a acestui semestru de preşedinţie comunitară.
"O prioritate a Uniunii Europene, în acest moment, şi a programului preşedinţiei italiene este relansarea economică a statelor comunitare, iar utilizarea fodurilor structurale reprezintă un instrument fundamental", a declarat ambasadorul.
Firmele italiene sunt interesate să acceseze fonduri europene în domeniul mediului, agriculturii sau construcţiei de autostrăzi, spune Tomaso Busini, director Confindustria România.
"Programarea 2014-2020 este o oportunitate de creştere pentru firme, pentru a stabiliza activitatea lor. Ce aşteptăm? Un dialog constant, aşa cum a fost mereu, în toate domeniile", a adăugat Tomaso Busini.