Fonduri europene pentru autostrăzile din România
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a avertizat vineri că România trebuie să dovedească în 2012 că este în stare să cheltuie fonduri europene disponibile în acest moment.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Septembrie 2011, 18:31
O veste bună pentru România: Comisia Europeană a aprobat fonduri pentru realizarea porţiunilor de autostradă Arad-Nădlac şi Orăştie-Sibiu.
Vestea proastă este că România a primit termen-limită până la care să rezolve problema slabei absorbţii de fonduri europene.
Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a avertizat vineri că România trebuie să dovedească în 2012 că este în stare să cheltuie fonduri europene disponibile în acest moment.
Altfel, riscă să primească mai puţini bani din viitorul buget al Uniunii. El a spus că nu este prea târziu, dar că România se află în ultima clipă pentru o redresare.
Nu este de ajuns ca România să prezinte o listă de contracte; trebuie să dovedim şi că le punem în practică.
Altfel, în decembrie, Comisia Europeană ne poate lăsa fără banii europeni pentru programul operaţional de îmbunătăţire a infrastructurii regionale şi locale de transport şi pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv a şoselelor de centură.
Primul pas este finalizarea, până în octombrie, a procedurilor de achiziţii publice, aprobarea lor de către Autoritatea Naţională de Audit şi, apoi, trimiterea lor spre aprobare la Comisia Europeană, adică multe de făcut într-un timp foarte scurt - a avertizat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
"Întreg acest proces va trebui să se încheie nu mai târziu de finalul lunii octombrie. Mai avem doar câteva zile până să încheiem acest proces. Dacă nu reuşim să finalizăm la timp şi cu succes, există un risc serios de întrerupere formală a plăţilor pentru o durată importantă de timp", a declarat Leonard Orban.
Recomandări pentru achiziţiile publice
Tocmai în legătură cu achiziţiile publice şi tot ce înseamnă ele, adică şi exproprierile pe care le poate presupune o lucrare de infrastrcutură, de exemplu, Comisia Europeană a transmis guvernului român o serie de recomandări.
Comisarul european Johannes Hahn nu a precizat în ce constau recomandările, în schimb a avertizat că deja trebuie să avem un plan pentru cheltuirea banilor din viitorul buget european. Altfel, vom pierde fonduri şi între 2014 şi 2020.
"Românii trebuie să înceapă să se gândească la posibile programe şi proiecte pentru următoarea perspectivă bugeetară europeană, pentru că în prima jumătate a lui 2012 vom începe negocierile cu statele membre, cu regiunile europene pentru următoarea perioadă de programare a fondurilor. Iar dacă propunerea de buget a Comisiei va rămâne, în mare, în această formă, am motive să sper că fondurile pentru România vor rămâne cel puţin la fel de mari ca şi până acum", a declarat Johannes Hahn.
Ministrul Leonard Orban, în colaborare cu Comisia Europeană, va face o listă de acţiuni şi proiecte prioritare finanţate cu bani europeni, cu termene clare de realizare, pentru a ne asigura că au ca efect creşterea economică.
În plus, comisarul Orban aşteaptă până la sfârşitul săptămânii viitoare de la ministerele care folosesc bani europeni propuneri privind nevoia de specialişti în domeniile unde sunt probleme.
Leonard Orban va depune lista la Comisia Europeană, iar aceasta va trimite la Bucureşti specialişti în absorbţia fondurilor comunitare.