Fonduri europene de 23 de miliarde de euro, pentru România
Sunt bani care nu trebuie daţi înapoi, a insistat comisarul european Corina Creţu la o dezbatere despre politica de coeziune.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Octombrie 2018, 14:48
România are la dispoziţie până în 2020 aproximativ 23 de miliarde de euro, bani europeni.
Sunt bani care nu trebuie daţi înapoi, a insistat astăzi comisarul european Corina Creţu la o dezbatere despre politica de coeziune.
Ea a mai spus că ţara noastră a pierdut aproape 2 miliarde de euro pentru că nu a propus proiecte mari de infrastructură de transport.
Vestea bună pentru ţara noastră este că în propunerea Comisiei Europene de buget multianual pentru 2021-2027, comisarul Corina Creţu a obţinut acordul pentru ca România să primească nu doar sumele de până acum, ci şi un supliment de 10%.
În principiu, Parlamentul European ar fi de acord cu propunerea de buget a Comisiei Europene în ceea ce priveşte menţinerea unei politici de coeziune consolidate.
Mai rămâne să existe şi consens în Consiliul European, adică locul în care statele membre nu sunt mereu pe aceeaşi lungime de undă.
Cert este că politica de coeziune este un important domeniu de investiţii şi un element cheie al politicii economice şi de ocupare a Uniunii Europene.
Prin politica de coeziune, regiunile din Uniune sunt sprijinite în mod diferenţiat în funcţie de nivelul de dezvoltare şi de nevoile specifice. Obiectivul cel mai important este de a reduce decalajele dintre regiuni cu accent pe cele defavorizate.
Comisarul Corina Creţu a atras atenţia din nou că în cazul României există bani europeni, pregătiţi pentru construcţia de drumuri, autostrăzi şi spitale la noi în ţară.
Mai este nevoie doar ca Bucureştiul să trimită proiecte şi să nu aleagă să le facă în parteneriat public-privat, ci cu fonduri europene care nu trebuie date înapoi.