Fondul suplimentar al FMI, "plătit doar de unele state"
Şeful guvernului, Emil Boc, a declarat că autorităţile de la Bucureşti nu ar trebui să contribuie în mod normal la fondul suplimentar de 50 de miliarde de euro către FMI.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Decembrie 2011, 15:17
Premierul României, Emil Boc, a declarat vineri la Radio România Actualităţi că autorităţile de la Bucureşti nu ar trebui să contribuie, în mod normal, la fondul suplimentar de 50 de miliarde de euro către Fondul Monetar Monetar Internaţional (FMI) pe care ar urma să-l aloce statele Uniunii Europene din afara zonei euro.
Emil Boc a precizat că potrivit unor înţelegeri provizorii la Consiliul European, statele non-euro care au în desfăşurare un acord de asistenţă financiară cu FMI nu trebuie să contribuie la suplimentarea către FMI.
"Ţările care sunt în acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar.
"România în mod normal nu ar trebui să contribuie la această sumă de 50 de miliarde de euro, dar vom aştepta concluziile Consiliului European să vedem dacă se susţine acest lucru în concluzii", a spus premierul Emil Boc.
Audio: Premierul Emil Boc, la RRA
România susţine regula unui deficit maxim de 3% din PIB
Premierul a mai spus că România susţine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor limite.
Emil Boc a declarat că în lipsa unei unanimităţi a celor 27 state membre UE pentru amendarea rapidă a Protocolului 12 al Tratatului UE, procedură care nu ar mai fi necesitat acordul parlamentelor, următoarea soluţie rămâne un acord interguvernamental al statelor din zona euro, la care să poată participa voluntar şi ţări din zona non-euro.
Acest acordul va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB şi a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare şi sancţionare.
Audio: Premierul Emil Boc la RRA
Şeful guvernului a apreciat că liderii UE au voinţa politică de a salva moneda euro şi, implicit, de a asigura continuitatea Uniunii Europene, dar că soluţiile sunt diferite, şi că România îşi menţine ţinta de aderare la zona euro în 2015.
Potrivit unui comunicat al Consiliului European, ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală la nivelul UE.