Folosirea transfuziei cu plasmă în tratarea formelor grave de infecție
Ministerul Sănătății a finalizat protocolul privind folosirea transfuziei cu plasmă în tratarea formelor grave de infecție cu noul coronavirus.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Aprilie 2020, 06:50
Ministerul Sănătății a finalizat protocolul privind folosirea și în România a variantei de tratare a formelor grave de infecție cu noul coronavirus prin transfuzie de plasmă de la persoane care s-au vindecat.
Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară și neplătită.
Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.
Reporter Amalia Bojescu: "Pentru selectarea pacienților vindecați, centrele de transfuzie sanguină vor încheiat protocoale cu spitalele care tratează pacienții COVID-19, în vederea identificării potențialilor donatori.
Şi pacienți vindecați pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.
În prezent există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus pe care Ministerul Sănătății le deține din donații la Bucureşti, Iaşi și Timișoara, iar ele pot fi folosite conform ghidului tehnic, elaborat special de Comisia Europeană.
Transfuzia de plasmă de la pacienții vindecați de o infecție la cei care încă o au este o soluție terapeutică de succes pe mai multe decenii.
În ceea ce privește COVID-19, Comisia Europeană consideră procedura o terapie experimentală cu risc scăzut, care are rezultate promițătoare însă trebuie atent monitorizată."