Focar de infecţie în spitalul de urgenţă din Galaţi
Ministerul sănătăţii a solicitat demararea unei anchete suplimentare la Secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, după apariţia unui focar de infecţii nosocomiale.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 30 August 2011, 19:14
Ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a solicitat demararea unei anchete suplimentare la Secţia de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Andrei" din Galaţi, după apariţia unui focar de infecţii nosocomiale şi va trimite o echipă de control la unitatea sanitară respectivă.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a luat, marţi, decizia restricţionării accesului vizitatorilor în Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei, după ce a fost depistată prezenţa unei infecţii intraspitaliceşti la trei pacienţi ai Spitalului Judeţean "Sf. Apostol Andrei”, dintre care unul a decedat.
Potrivit declaraţiilor directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, este vorba despre o infecţie cu un germene numit acinetobacter, care se localizează la nivelul meningelui şi este care rezistent la majoritatea antibioticelor.
Dr. Valentin Boldea a precizat pentru Radio România Actualităţi că alerta a fost dată după ce la nivelul secţiei de Neurochirugie a fost depistată, pe 25 august, prezenţa infecţiei provocate de germenele acinetobacter la trei pacienţi, dintre care unul a şi decedat în aceeaşi zi.
Şeful DSP Galaţi a precizat că nu s-a stabilit ca şi cauză a decesului pacientului infecţia respectivă.
La ceilalţi doi pacienţi, infecţia s-a localizat la nivelul meningelui şi, respectiv, la nivelul plăgii de la cap.
Potrivit declaraţiilor directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, deja s-au prelevat probe atât din Secţia Neurochirurgie, cât şi din blocul operator, pentru a se descoperi sursa infecţiei, din apă, din pardoseală, pereţi sau din aer.
În următoarea perioadă de timp se va proceda la dezinfecţia secţiei Neurochirurgie şi a blocului operator şi se va monitoriza îndeaproape starea de sănătate a pacienţilor, pentru a se descoperi eventualele cazuri noi de infecţie.