FMI solicită restructurarea companiilor de stat cu datorii mari
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că Fondul Monetar Internaţional solicită executivului restructurarea companiilor de stat cu mari datorii şi cu pierderi constante în activitate.
04 Mai 2011, 18:58
Reprezentanţii FMI, prezenţi la Bucureşti, cer cu insistenţă executivului restructurarea companiilor de stat cu mari datorii şi cu pierderi constante în activitate, a declarat pentru Radio România Actulităţi oficialul Fondului, Mihai Tănăsescu.
El a adăugat că ministerele economiei şi cel al transporturilor au prezentat planurile de redresare pentru companiile monitorizate, iar FMI aşteaptă punerea acestora în aplicare.
Companiile din subordinea ministerului economiei, monitorizate în cadrul acordului cu FMI, şi-au atins în cea mai mare parte ţintele financiare pentru primul trimestru din 2011 - a anunţat miercuri ministerul economiei, în urma unei întâlniri cu o delegaţie a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat că există premise ca rezultatele să fie pozitive în continuare.
"Atât la ministerul economiei, cât şi la ministerul transporturilor, obiectivul principal al discuţiilor a fost legat de modul în care prin reforme structurale, prin planuri de restructurare, companiile din subordinea acestor ministere merg către eficientizare şi reducerea arieratelor şi a pierderilor", a adăugat Mihai Tănăsescu.
25 de miliarde de lei sunt datoriile a 150 de companii cu capital de stat către bugetul consolidat.
Primele companii de stat clasate din punctul de vedere al plăţilor restante însumează aproape 73% din totalul arieratelor companiilor de stat, creşterea acestora fiind pronunţată în special în sectoarele feroviar şi minier.
Analiştii economico-financiari sunt sceptici
Acesta este motivul pentru care analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte posibila eficientizare a companiilor cu capital de stat.
"FMI se uită la aceste companii de mai bine de doi ani de zile, fără să fi reuşit să determine autorităţile să facă progrese importante.
"Există o serie de întârzieri şi neclarităţi inclusiv în evidenţa statistică, în cifrele care sunt adunate de la aceste companii de stat şi care sunt prelucrate de ministerul finanţelor, nu am văzut noi acţiuni concrete privind reduceri ale pierderilor înregistrate de aceste companii", a declarat analistul Răzvan Voican.
Tot miercuri au fost purtate discuţii despre situaţia înfiinţării celor două companii energetice naţionale, problemă tergiversată de mai bine de doi ani de zile.
"Companiilor străine mari în domeniul energetic nu le convine ca România să aibă două astfel de societăţi foarte puternice, care să le concureze", a mai spus Răzvan Voican.