FMI "agrează extinderea cu două luni a acordului stand-by"
Premierul Victor Ponta a declarat că extinterea acordului stand-by va permite executivul să-şi poată îndeplini angajamentele restante privind reformele structurale.
Articol de Iulian Olescu, 28 Ianuarie 2013, 18:36
Fondul Monetar Internaţional a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by, ceea ce va permite guvernului să efectueze într-un ritm accelerat reformele asumate.
În convorbirile de luni cu delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, executivul şi-a asumat unele angajamente amânate până acum, cum ar fi privatizarea CFR Marfă sau numirea de manageri profesionişti la companiile de stat.
"Reprezentanţii FMI au agreat în principiu ideea extinderii cu două luni a actualului acord, pentru ca executivul să-şi poată îndeplini angajamentele restante privind reformele structurale, în special din sectorul întreprinderilor cu capital de stat", a declarat premierul Victor Ponta la finalul întâlnirii cu delegaţiile FMI, Comisiei Eurpene şi Băncii Mondiale.
El a precizat că România trebuie să continue măsurile de eficientizare a activităţii companiilor cu capital de stat.
"Aceste societăţi, la care statul rămâne acţionar majoritar, prin listarea unor pachete de acţiuni de 10-15% se permite nu doar prezenţa capitalului privat, dar şi folosirea sumelor obţinute în urma acestor listări pentru investiţii în cadrul companiilor", a spus Victor Ponta.
Victor Ponta a mai precizat că probabil cel mai dificil subiect a fost cel legat de privatizarea CFR Marfă.
PDL propune FMI măsuri de sprijinire a creşterii economice
Un alt punct al programului de luni al misiunii FMI este întâlnirea cu reprezentanţii PDL, preşedintele PDL Vasile Blaga precizând înaintea întâlnirii că vor prezenta din nou propunerile de sprijinire a creşterii economice susţinute de partidul pe care îl conduce.
"Nu se mai vorbeşte de un nou acord. Mai nou, guvernul cere timeout, adică prelungirea actualului acord cu câteva luni de zile. Nici nu se mai discută de noul acord.
"Noi data trecută le-am prezentat viziunea noastră economică, cu oferta noastră electorală, şi suntem în aceiaşi parametri: din nou vom vorbi despre aceleaşi măsuri pe care le-am propus, de creştere economică", a spus liderul PDL.
Vasile Blaga a criticat lipsa măsurilor concrete procreştere economică din cadrul bugetului pentru acest an şi faptul că au fost reduse investiţiile faţă de 2012.
Tot luni, delegaţiile finanţatorilor internaţionali s-au întâlnit cu membrii comisiilor de buget-finanţe din parlament.
La debutul discuţiilor, preşedintele Comisiei de buget de la Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, criticând măsurile privind creşterea TVA de la 19 la 24% şi reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, măsuri luate cu acceptul FMI.
În replică, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu consideră drept o dovadă de ipocrizie faptul că reprezentanţi ai actualei coaliţii de guvernare critică majorarea TVA la 24%, dar îşi bazează proiectul de buget de stat pentru 2013 pe acelaşi nivel al TVA.