FMI a majorat ţinta de inflaţie pentru România
Şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că Fondul a aprobat revizuirea în creștere a ţintei de inflaţie de la 3,5% la 7,9%, după majorarea TVA.
Articol de Bogdan Mihai, 04 Iulie 2010, 13:57
Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%, a declarat şeful misiunii de evaluare a instituţiei financiare internaţionale, Jeffrey Franks.
"În Consiliul de vineri am aprobat deja o revizuire a ţintei noastre de inflaţie pentru acest an, ca urmare a creşterii TVA. Am majorat ţinta cu 4-4,5 puncte procentuale, astfel că centrul bandei de fluctuaţie va fi de 7,9%", a spus Jeffrey Franks.
El a menţionat că FMI se aşteaptă ca impactul creşterii TVA asupra preţurilor să fie minim și să disparăa gradual în cursul anului viitor, astfel îcât să nu existe presiuni inflaţioniste persistente.
Banca centrală a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentru limitarea efectelor secundare ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
România a luat "măsuri semnificative"
Jefrey Franks a mai declarat că FMI îşi menţine pronosticul asupra contracţiei economice. O misiune va vizita România la sfârşitul lunii iulie pentru a trece în revistă progresele ţării sub acordul de împrumut şi va face atunci o revizuire.
"Noi nu credem că vor fi multe efecte negative suplimentare asupra PIB după creşterea TVA comparativ cu reducerile de cheltuieli avute în vedere anterior", a spus şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România.
"Astfel că impactul ar putea fi în realitate uşor puţin negativ şi motivul este că pensionarii probabil că îşi pot cheltui toţi banii pe care îi primesc în timp ce dacă pui un impozit asupra unei populaţii mai largi, atunci ei vor reduce într-o măsură oarecare mai puţin cheltuielile", a adăugat el.
Jeffrey Franks a mai declarat că România a luat "deja măsuri foarte, foarte extinse pentru a încerca să atingă ţinta de deficit", inclusiv tăierea salariilor din sectorul public cu 25 la sută şi a unor plăţi prin transfer cu 15 la sută.
"Acestea sunt măsuri foarte semnificative", a spus reprezentantul FMI.