Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Florica Bejinaru, contestată de magistraţi

Judecătoarea a fost aleasă luni în fruntea Consiliului Suprem al Magistraturii.

Articol de Mădălina Radu, 12 Ianuarie 2010, 13:56

Două dintre cele mai reprezentative asociaţii profesionale ale magistraţilor au exprimat poziţii dure la adresa judecătoarei Florica Bejinaru, despre care spun că nu are trecutul clarificat în privinţa legăturilor cu fosta Securitate.

Astfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită demisia membrilor CSM din cauza alegerii Floricăi Bejinaru la şefia Consiliului, acuzând faptul că "imaginea justiţiei române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus sub semnul colaboraţionismului cu Securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist ".

"Justiţia Română a primit, luni, cea mai grea lovitură din istoria sa din 1989 până în prezent ", apreciază UNJR.

Şi Asociaţia Magistraţilor din România, prin preşedintele de onoare, Viorica Costiniu, a anunţat că va propune magistraţilor din Asociaţie contestarea în instanţă a deciziei CSM de alegere în funcţia de preşedinte a Floricăi Bejinaru.

Mai mult decât atât, Viorica Costiniu a spus că Plenul CSM a votat de şase ori ca să iasă candidatura Floricăi Bejinaru, care a fost depusă în timpul şedinţei.

"Era firesc ca în momentul în care nu a ieşit niciunul dintre candidaţi, nu avea acel vot care să-l facă câştigător, practic să se ia act de această situaţie şi să se reînceapă procedura de depunere de candidaturi. Din păcate, am asistat la o situaţie despre care un membru al Consiliului Superior al Magistraturii mi-a declarat, astăzi, că îi e ruşine la ce a participat în şedinţa cu uşile închise. Este o ruşine votul membrilor CSM de astăzi să voteze de şase ori ca să iasă cine trebuie şi cum trebuie", declara Costiniu aseară la un post de televiziune.

Magistraţii din asociaţiile profesionale susţin că deşi instanţa de judecată a constatat că Florica Bejinaru nu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică şi acest lucru nu constituie o incompatibilitate cu funcţia de membru al CSM, Florica Bejinaru "nu are moralmente dreptul de a conduce forul ce trebuie sa fie garantul independenţei justiţiei".

Ambele asociaţii susţin că judecătoarea Florica Bejinaru ar fi recunoscut ea însăşi colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune.

În acest context, UNJR reaminteşte că în anul 2006 instanţele de judecată au început procedura de revocare a judecătoarei Florica Bejinaru din funcţia de membru al CSM tocmai pentru faptul că a fost dovedită ca şi colaborator al Securităţii comuniste.

Despre contestarea alegerii ei la şefia CSM, Florica Bejinaru s-a rezumat să spună că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă care a clarificat această situaţie.

În 2006, Florica Bejinaru s-a aflat într-o dispută cu fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, care reclama faptul că judecătoarea ar fi colaborat cu fosta Securitate.

În opinia fostului ministru, ar fi trebuit ca Bejinaru să demisioneze din funcţia de membru CSM după ce CNSAS a stabilit că a colaborat cu Securitatea.

Verdictul CNSAS s-a schimbat ulterior în cazul Bejinaru, motiv pentru care Macovei l-a contestat în instanţă apreciind că este ilegal, fiind nemotivat şi pronunţat de jumătate dintre membrii CNSAS, nu de majoritatea acestora.

Curtea de Apel Bucureşti a fost sesizată cu judecarea acestei acţiuni iniţiată de Macovei, în final soluţia fiind că Bejinaru nu a colaborat cu Securitatea în sensul de poliţie politică.

România 24 Septembrie 2009, 17:33

CSM respinge candidatura Laurei Kovesi

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii la numirea procurorului general al României este consultativ.

CSM respinge candidatura Laurei Kovesi
România 05 Mai 2025, 18:26

Ilie Bolojan: Mulțumiri celor care au contribuit la buna desfășurare a turului întâi

Fiecare scrutin bine organizat ne apropie mai mult de o societate în care cetățeanul simte că vocea lui contează, consideră...

Ilie Bolojan: Mulțumiri celor care au contribuit la buna desfășurare a turului întâi
România 05 Mai 2025, 18:21

OSCE: Turul întâi al prezidențialelor a fost organizat eficient

Campania online a fost afectată de anumite comportamente inadecvate, potrivit raportului OSCE.

OSCE: Turul întâi al prezidențialelor a fost organizat eficient
România 05 Mai 2025, 17:51

Judecătoria Sectorului 1 a decis reducerea termenului de prelungire a controlului judiciar în cazul lui Călin Georgescu

Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunţat în legătură cu o plângere depusă de Călin Georgescu săptămâna trecută, când instanţa a...

Judecătoria Sectorului 1 a decis reducerea termenului de prelungire a controlului judiciar în cazul lui Călin Georgescu
România 05 Mai 2025, 16:51

Marcel Ciolacu: Dacă PSD iese din coaliție, îmi depun mandatul de premier

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a anunțat că le va propune colegilor din PSD ca partidul sa iasă din coalițtia de...

Marcel Ciolacu: Dacă PSD iese din coaliție, îmi depun mandatul de premier
România 05 Mai 2025, 16:45

Sisteme de supraveghere audio-video în clase

Pentru montarea lor este nevoie însă de acordul părinților, al elevilor majori și al angajaților.

Sisteme de supraveghere audio-video în clase
România 05 Mai 2025, 16:26

Vremea devine treptat instabilă în toată ţara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă pe...

Vremea devine treptat instabilă în toată ţara
România 05 Mai 2025, 16:23

Cod galben de viituri pe râuri din judeţele Dâmboviţa şi Prahova, până luni noaptea

Hidrologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de viituri, ce vizează, până la miezul nopţii, râuri din bazinele...

Cod galben de viituri pe râuri din judeţele Dâmboviţa şi Prahova, până luni noaptea