Firmele vor putea oferi angajaților vouchere de vacanţă
O lege, adoptată de deputați, stabileşte că, în sistemul bugetar, primele date angajaţilor cu ocazia concediului de odihnă se vor acorda doar sub forma voucherelor de vacanţă.
Articol de Iulia Gherman, 03 Iunie 2015, 17:19
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege ce prevede posibilitatea emiterii de vouchere de vacanţă.
Proiectul modifică o ordonanţă privind acordarea acestor vouchere emisă de guvern în 2014, dar care nu s-a aplicat până în prezent.
Documentul legislativ stabileşte că, în sistemul bugetar, primele date angajaţilor cu ocazia plecării în concediul de odihnă se vor acorda doar sub forma voucherelor de vacanţă.
Acestea vor fi nominale, cu o valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economii şi se vor putea utiliza doar în unităţile de turism din ţară.
Deputatul PSD Iulian Iancu a subliniat că voucherele de vacanţă vor putea fi emise pe hârtie sau pe suport electronic.
”Vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.
”Emiterea voucherelor de vacanţă rămane sub controlul integral al Ministerului Finanţelor Publice, care va asigura o dezvoltare unitară a acestui sistem”, a afirmat Iulian Iancu.
Cristina Pocora, deputat PNL: ”Toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă. Pe de o parte, angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de prime de vacanţă sau alte tipuri de prime pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public vor beneficia doar de vouchere de vacanţă şi nu bani prime de vacanţă”, a afirmat Cristina Pocora.
Prevederile legii ar trebui să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar deputatul Cristina Pocora a precizat că Ministerul de Finanţe a trimis comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor o informare prin care se arată că nu există resurse bugetare pentru acordarea voucherelor de vacanţă anul acesta.
Tot azi Camera Deputaţilor adoptat proiectul de lege potrivit căruia pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare şi persoanele care au lucrat cel puţin doi ani în grupa I de muncă, nu doar cele care au efectuat un stagiu minim de şase ani, aşa cum prevedea vechea legislaţie.