Firmele greceşti "nu se retrag din România"
Firmele din Grecia intenţionează să investească şi mai mult, dar nu în perioada imediat următoare, şi asta pentru că nu sunt suficienţi bani în piaţă, a mai spus, ambasadorul Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamissas.
20 Iulie 2011, 19:38
Firmele greceşti nu se retrag din România, în ciuda dificultăţilor financiare mari provocate de criza din ţara de origine, a declarat miercuri ambasadorul elen la Bucureşti.
Ba chiar, firmele în cauză intenţionează să investească şi mai mult, dar nu în perioada imediat următoare, şi asta pentru că nu sunt suficienţi bani în piaţă, a mai spus ambasadorul Greciei.
În ciuda crizei, relaţiile comerciale dintre Bucureşti şi Atena au cunosct o uşoară creştere anul trecut, până la valoarea de 1,2 miliarde de euro.
Problema Greciei în context european a fost tema expunerii ambasadorului Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamissas.
"Povara datoriilor naţionale acumulate sufocă poporul grec, dar şi pe alţii. Agenţiile de rating al creditului îşi consumă propriul credit pentru că, în loc să joace rolul de arbitri, sunt părtinitoare şi devin parte a jocului. Suntem îngrijoraţi că agenţiile de rating, care n-au putut să facă o evaluare corectă a situaţiei Lehman Brothers, subminează acum eforturile noastre şi fac declaraţii care se transformă în profeţii ce se autoîndeplinesc", spune Georgios Poukamissas.
Cifrele actuale ale Băncii Central Europene pentru sistemul bancar grecesc sunt optimiste, a mai spus ambasadorul Greciei în România, şi asta în condiţiile în care mulţi indicatori specifici domeniului n-au fost luaţi în calcul la testele din 2010.
Poziţia "în defensivă" a Greciei se va reflecta pe piaţa românească
"Cu siguranţă vor încerca să-şi menţină expunerile şi prezenţa pe piaţă românească. E clar că apar constrângeri şi probleme la nivelul organizaţiilor mamă şi asta înseamnă retrageri şi din pieţe ca România într-o anumită proporţie.
"Totul depinde de capacitatea lor de a-şi calibra prezenţa în România, cu problemele pe plan intern, care înseamnă costuri suplimentare acolo. Şi dacă e să ne referim la bănci, este evident, şi am văzut, de altfel, şi testele de stres cu bănci greceşti care n-au trecut acest test", spune Dan Suciu.
"Este evident că vor apărea cumva, n-aş spune falimente, dar cu siguranţă probleme în sistemul bancar grecesc, care se pot simţi şi în România, nu la nivelul perturbării acestei pieţe, dar printr-o diminuare drastică a prezenţei unor bănci greceşti, altădată active pe piaţa românească", a mai declarat Dan Suciu.
În 2010, după testele foarte exigente paneuropene, băncile greceşti erau apreciate ca având o înaltă adecvare a ratei de capital, dependenţa de finanţarea de la Banca Central Europeană fiind atunci de 96 de miliarde de euro.
Această dependenţă a fost determinată de faptul că băncile greceşti au fost înlăturate de la liniile internaţionale de creditare, devenind victimele problemelor legate de datoria guvernamentală.