Finanţarea maternităţilor,"rezolvată înainte de sfârşitul lunii"
Problemele de finanţare a secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi se vor rezolva înainte de sfârşitul lunii, dau asigurări reprezentanţii ministerului sănătăţii.
Articol de Adriana Turea, 25 Iulie 2014, 17:15
Problemele de finanţare a secţiilor de terapie intensivă pentru nou-născuţi se vor rezolva înainte de sfârşitul lunii, dau asigurări reprezentanţii ministerului sănătăţii, care mizează pe redirecţionarea fondurilor în cadrul spitalelor, dar mai ales pe rectificarea bugetară.
Responsabilii de la sănătate reclamă faptul că, în proiectul de buget întocmit anul trecut de conducerea de la acea dată, fondurile alocate programelor naţionale de sănătate au fost insuficiente.
Directorul Agenţiei de Programe din Ministerul Sănătăţii, Mihaela Bardoş, recomandă directorilor de spitale să găsească soluţii până la suplimentarea bugetelor.
"Unele spitale au epuizat bugetul, dar cu siguranţă că situaţia aceasta va fi remediată săptămâna viitoare. Aceste secţii primesc o finanţare din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, finanţare care este diferenţiată în funcţie de rangul maternităţii, respectiv maternităţile de nivel doi şi nivel trei.
"În condiţiile date, managementul spitalului ar trebui să aibă în vedere şi asigurarea fondurilor pentru aceste secţii, motiv pentru care vom lua legătura cu managerii şi vom transmite acest mesaj, de a sprijini prioritar secţiile de terapie intensivă până vom veni cu rectificarea bugetară", a spus Mihaela Bardoş.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a solicitat reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Programe să analizeze posibilitatea ca, începând de anul viitor, componenta de îngrijire a nou-născuţilor prematuri să devină program naţional, cu fonduri special alocate, pentru evitarea disfuncţionalităţilor.
Joi, organizaţia "Salvaţi Copiii" a semnalat lipsa de finanţare cu care se confruntă maternităţile, cu riscul ca mortalitatea infantilă să crească pentru prima dată în ultimii 20 de ani.