Finanţare de la stat pentru tinerii întreprinzători
Guvernul a alocat 11 milioane de euro pentru stimularea tinerilor afacerişti. Executivul spune că mai oferă facilităţi fiscale şi consiliere pentru cei care încep sau îşi dezvoltă o afacere nouă.
Articol de Roxana Dumitrescu, 20 Aprilie 2011, 16:18
Ateliere auto, centre de panificaţie şi patiserie, construcţii, dar şi restaurante sau firme de transport - sunt cele mai interesante domenii de activitate pentru cei care s-au înscris în programul guvernamental de stimulare a tinerilor întreprinzători, de la intrarea acestuia în vigoare în luna februarie.
Executivul acordă, în cadrul acestui program, finanţare, facilităţi fiscale şi consiliere pentru cei care încep sau îşi dezvoltă o afacere nouă, aşa-numitul Start-up.
Primele 70 de contracte de finanţare au fost semnate miercuri.
Una dintre beneficiarele acestui program, Irina Rifu, explică modul în care i-a venit ideea unui restaurant.
"Am făcut facultatea în Bucureşti şi am văzut că sunt foarte multe firme, multinaţionale.
"Oamenii au şi ei nevoie de o masă după-amiază deoarece toată lumea este foarte ocupată şi nu are timp. Astfel mi-a venit ideea de un restaurant, ceva gen cantină, dar mai modern.
"Eu mă bazez pe mâncare naturală, să fie fără E-uri şi fără conservanţi, pentru că asta găsim în supermarketuri, asta găsim peste tot", a afirmat Irina Rifu.
Irina Rifu este o tânără din Galaţi, care îşi începe mica afacere bazându-se, ca mai toţi tinerii care s-au înscris în programul de ajutor iniţiat de guvern, pe experienţa familiei, în cazul ei, în domeniul serviciilor.
Părinţii i-au oferit 10.000 de euro, iar statul a contribuit cu alţi 10.000.
Suma intenţionează s-o aloce pentru închirierea unui spaţiu, într-o zonă foarte aglomerată a Bucureştiului şi pentru plata salariilor celor 2-3 angajaţi care vor lucra în restaurantul ei.
În două săptămâni aşteaptă banii de la guvern, ca să poată începe treaba, iar până acum totul a decurs bine, singura excepţie fiind timpul pierdut la Registrul Comerţului.
"Tot ce vrei să desfăşori, de semnat, completat, durează 24-48 de ore şi era un timp limită la care trebuia să fie completate toate aceste acte.
"M-am rugat pe acolo, vă rog ajutaţi-mă mai repede, birocraţia e o problemă", a declarat tânăra.
11 milioane de euro alocate de guvern
Guvernul a alocat 11 milioane de euro pentru stimularea tinerilor afacerişti, din care au fost cheltuiţi până acum 700.000.
Premierul Emil Boc îl consideră un succes şi promite continuarea lui.
"Am văzut că deja sunt 1.859 de firme deja înmatriculate, dintr-un total de 3.205 înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Acesta este semnul că programul este atractiv pentru tineri.
"Această măsură, destul de redusă, dar cu importanţă mare, vine într-un moment în care ne pregătim să ieşim din recesiune şi să trecem pe creştere economică. Acest program va contribui la creşterea economică a României, în acest an şi în anii următori", a afirmat Emil Boc.
Programul guvernului, de finanţare nerambursabilă a tinerilor afacerişti continuă până la terminarea bugetului alocat, mai spune premierul.
Cei care doresc să obţină bani de la stat trebuie să îşi depună planul de afaceri pe site-ul ministerului economiei, pentru a fi evaluat.