”Fie că mă duc la farmacist, la medicul de familie, la spital, oriunde am nevoie, eu mă duc pentru că am nevoie, nu mă duc pentru că-mi doresc, în niciun caz”
"Apel Matinal " - Invitat: Andrei Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Octombrie 2023, 09:09
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu
Realizator: Situația plăților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluționată, după ce Guvernul a aprobat memorandumul pentru suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate pentru luna septembrie 2023, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pe scurt, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști în spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate, cu termen de plată în luna septembrie. CNAS va continua dialogul cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului de asigurări sociale de sănătate și va începe un proces de reformă, după cum spune președintele instituţiei, în condițiile în care peste, atenţie, 16 milioane de persoane în România sunt asigurate medical, însă doar vreo 6 milioane plătesc contribuţii. Iar invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este doctor Andrei Baciu, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Bună dimineața!
Andrei Baciu: Bună dimineața! Mulțumesc foarte mult pentru invitaţie!
Realizator: Mulțumim și noi pentru că ați acceptat-o. Asta, ca să aflăm ultimele amănunte. Așadar, decontarea pe septembrie se va realiza fără probleme, în continuare? E durerea cea mare a multor medici.
Andrei Baciu: Sigur că da. Vreau să-i asigur pe toți cei care ne ascultă că această situație, cu întârzieri la plata unor servicii medicale, care pentru luna august şi pentru luna septembrie a fost rezolvată. Mulțumesc Ministerului de Finanțe, Guvernului, pentru aprobarea actelor normative care au suplimentat sumele necesare pentru a ajunge la zi pentru luna septembrie. Da, cel mai important pentru oameni, pentru noi, din postura de pacienţi, este să știm că aceste lucruri nu afectează relaţionarea cu sistemul de sănătate. Fie că mă duc la farmacist, la medicul de familie, la spital, oriunde am nevoie, eu mă duc pentru că am nevoie, nu mă duc pentru că-mi doresc, în niciun caz. Şi atunci, e important pentru oameni să știe că facem toate eforturile astfel încât și dacă mai există diverse mici probleme administrative, economice, întârzieri, împreună cu toți cei din domeniul sănătății, chiar facem toate eforturile ca viața pacientului și serviciile pe care le accesează pacientul în România să nu fie, nu știu, afectate nici într-un fel.
Realizator: Da, recent am descoperit și discuții privind acordarea unor servicii medicale contra cost. Acum, conform legii, vă întreb care este, de fapt, situația?
Andrei Baciu: Nu, nu-mi dau seama exact la ce faceți referire. Dar, dacă vorbim de servicii medicale și noutățile, de fapt, aici ar fi că, începând cu 1 iulie, începând cu jumătatea acestui an...
Realizator: Jumătatea, exact.
Andrei Baciu: Exact, începând cu jumătatea acestui an, a apărut posibilitatea să accesăm noi servicii medicale. Accesul - important, de fapt, este să știm că accesul se mută și încercăm să mutăm accesul de la o atitudine reactivă, adică situația în care știm că, nu știu, simțim că avem o problemă de sănătate și așa, sigur, din dorința de a evita orice vizită la spital, la medic, așteptăm, poate trece, să mutăm atenția, să mutăm concentrarea dintr-o astfel de stare către o altă stare: cea de prevenție, aceea de prevenție, în care ne dorim ca un om sănătos astăzi să nu ajungă să fie bolnav mâine. Pentru ca acest deziderat să se întâmple - şi ne uităm că se întâmplă în alte țări; acum, fiecare cunoaște pe cineva în Franța, în Germania, Italia, în Spania, are pe cineva din familie sau are un prieten - și percepția e, cumva, că poate acolo lucrurile sunt mai bine. Pentru ca să ajungem și noi să fie aici, în România, mai bine, trebuie să facem acest lucru: să ne mutăm dintr-o paradigmă reactivă, să ne mutăm într-una preventivă, de prevenție. Și atunci sunt foarte multe avantaje noi pe care sistemul de sănătate le oferă asiguraților, tocmai pentru a putea preveni apariția unor boli, preveni complicațiile aferente unor boli. Și aici putem intra în mai multe detalii. Dar un simplu lucru trebuie să-l facem ca să începem chestia asta: să mergem la medic.
Realizator: Da, și costurile ar fi, evident, mult mai mici, în condițiile în care se tot vorbește și chiar vi s-a cerut, dacă nu greșesc, o reformă în CNAS. A început. Despre ce este vorba?
Andrei Baciu: În linii mari și în cuvinte simple, ar fi vorba despre următorul lucru. Din punctul meu de vedere, ar fi vorba despre ajustarea resurselor pe care noi le avem în România la nevoile pe care oamenii, cei care plătesc contribuția asigurărilor sociale de sănătate, o au. Adică, noi plătim 10% din veniturile pe care le avem pentru a beneficia de servicii medicale. Percepția mea, ca pacient, poate să fie că acest lucru, pentru acei 10% pe care eu îi plătesc, primesc suficient sau nu, primesc suficient de repede sau nu, dar întotdeauna mă compar cu cine? Cu ceva - și în cazul nostru ne comparăm, cel mai probabil, cu țările europene. Și atunci, în cuvinte simple, din punctul meu de vedere, această reformă nu trebuie să fie altceva decât ajustarea serviciilor pe care sistemul de asigurări sociale de sănătate îl oferă celor care beneficiază de servicii în conformitate cu așteptările noastre din 2023-2024. Ținând cont de resursele pe care le avem, resursele, evident financiare, în primul rând, dar la fel de importante sunt și resursele umane. Știm că există diverse dificultăți cu numărul de medici de familie, spre exemplu, în special în mediul rural, la felul în care oamenii pot... Adică există în continuare în România un acces inegal: dacă vrei să mergi la medic și trăiești în București, ai nenumărate opțiuni, spre exemplu, în comparație cu situația în care trăiești în Harghita, acolo unde m-am născut eu și unde nu este un centru universitar, nu este un mare spital universitar la care tu poți să ajungi foarte repede. Deci există aceste inechități și lucrurile astea trebuie ajustate printr-o regândire a felului în care funcționează sistemul astăzi.
Realizator: Da, vorbeați despre resurse și mai ales despre cele financiare. Din datele existente în România, peste 16 milioane de persoane sunt asigurate medical, primesc servicii decontate de stat, dar mai puțin de jumătate, vreo 6 milioane și un pic, plătesc contribuții de asigurări de sănătate, restul fiind categorii scutite de plată, dar care beneficiază de îngrijiri medicale. Care este situația?
Andrei Baciu: Știți atunci când ne gândim uite, nu știu, am fost undeva în Europa și am văzut ce se întâmplă acolo în sistemul de sănătate, trebuie să ținem cont și de resursele pe care le au la dispoziție respectivele țări. Așa ne dorim cu toții o țară ca afară. Însă, dacă este să vorbim din punct de vedere strict financiar, trebuie să ținem cont de faptul că România alocă în jur de 6% din PIB pentru domeniul sănătății, media europeană fiind de 9,1 - 9,3%, fiind țări precum Germania, precum Franța, care alocă 11,9, 12,1% din PIB, asta e, pe de o parte, pe de altă parte, în cazul nostru plătim și cu o contribuție socială de sănătate care se ridică la un nivel de 10% în România, această contribuție este plătită de 6,2 milioane de români, toată lumea beneficiază de sistemul de sănătate. Acum, că nu toată lumea este asigurată și pentru neasigurat există, evident și cum e normal să se întâmple, anumite servicii medicale pe care le pot accesa. Există foarte multe variabile în această ecuație și în această poză însă, ce este important este să găsim o formulă prin care resursele limitate pe care le are România astăzi, când vorbim, să poată să fie utilizate cât mai bine, astfel încât orice, tu ca cetățean, să știi că, domnule, dacă am un problemă medicală, eu pot să accesez un sistem de sănătate și pot să beneficiez în România de tot ce pot să-mi ofere aceste resurse, oricum, cât mai aproape de ceea ce se întâmplă la nivel european.
Realizator: Dar la nivel european aveți idee, există categorii scutite de plată, pentru că până la urmă, orice persoană se întreabă dacă eu plătesc contribuțiile de sănătate, alții sunt scutiți, atunci atunci când am o problemă, ar trebui să am și întâietate, nu?
Andrei Baciu: Principial pot fi multe concluzii, care pot sau multe, multe dezbateri pe marginea acestui subiect. La nivel european există, în principal, două mari tipuri de sistem de sănătate. Nu o să intru acum în chestiuni teoretice, însă în principal peste tot există un sistem public bine finanțat, solid, solid, care să poată să asigure nevoile, cel puțin de bază, dacă nu nevoile generale ale populației şi până la urmă, despre asta vorbim. În Constituție se menționează foarte clar obligația de a ocroti și a proteja starea de sănătate a populației. Aceasta este obligația pe care statul și instituțiile statului o au și până la urmă, asta trebuie făcut, dar eu cred că lucrul acesta, aș face cumva o întoarcere la partea inițială, cred că lucrul ăsta trebuie să fie cumva în parteneriat făcut, în sensul în care avem obligația la nivelul instituțiilor statului să facem toate eforturile să se vadă o îmbunătățire, să se vadă un progres, însă cred că este important să lucrăm cumva în echipă și atunci partea asta de prevenție are un rol foarte important și să încurajăm oamenii să meargă la medic, pentru că rezultatele pe care le avem noi, în România, per ansamblu, rezultatele pe care sistemul de sănătate le poate furniza depind și de această interacțiune, pentru că dacă vom încuraja oamenii să meargă la medic, să aibă o atitudine preventivă, atunci evident că strict din punct de vedere al criteriilor de sănătate publică, rezultatele vor fi mai bune la nivel general, nu mai vorbesc, evident, de impactul cel mai important, acela la nivel personal.
Realizator: Da, au fost binevenite și caravanele care au trecut prin ţară pentru depistarea cancerelor. Dar m-a uluit un lucru, apropo de datele statistice: românii și-au luat doar în primele trei luni în acest an echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical, adică mai bine de 8 milioane de zile, sper că informațiile nu sunt greșite. Nu știu, au fost verificări, e România atât de bolnavă?
Andrei Baciu: Există într-adevăr câteva date care se încadrează cumva în aceste cifre. Acum aș vrea să fac o mică clarificare, felul în care, tocmai pentru că nu avem toate instituțiile digitalizate, atunci ne este de multe ori foarte dificil să avem date care poate sunt cele mai utile pentru un subiect particular cum este acesta. Spre exemplu, noi lucrăm în continuare la a identifica numărul de zile și numărul de oameni efectivi, pentru că în momentul... În raportul la care faceți dumneavoastră referire, ca să vorbim pe înțelesul tuturor, există un raport public în care se menționează astfel de cifre, însă unele din astfel de cifre fac referire și la adeverințele efectiv de concediu medical. Cei care și-au luat concediu medical știu că au adeverință, dacă ai avut nevoie să îţi iei astăzi, nu știu, o zi de concediu medical și peste, nu știu, câteva luni un alt concediu medical, practic, prin felul în care se înregistrează aceste lucruri la nivelul administrativ se numără ca și cum ar fi, practic, două concedii medicale, vorbind de același pacient care poate are o boală cronică și are nevoie de câteva ori pe an să-și ia câteva zile./RADOR RADIO ROMÂNIA/