Festivalul Zavaidoc la Piteşti
La Piteşti, pregătirile pentru cea de-a cincea ediţie a Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche "Zavaidoc", sunt în toi.
17 Noiembrie 2010, 12:31
La Piteşti, pregătirile pentru cea de-a cincea ediţie a Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche "Zavaidoc", sunt în toi.
Festivalul, organizat de Consiliul Local, Primăria şi Centrul Cultural Piteşti împreună cu Asociaţia Culturală "Zavaidoc" îşi propune revigorarea muzicii lăutăreşti şi readucerea în conştiinţa argeşenilor şi românilor, în general, a marelui interpret de muzică lăutărească veche, Zavaidoc, născut la Piteşti în urmă cu 114 ani.
Manifestarea cuprinde un concurs de interpretare de muzică românească veche, la care se pot înscrie persoane cu vârste de peste 18 ani, din toată ţara.
Preselecţia va avea loc vineri, 19 noiembrie, de la ora 12.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti iar sâmbătă , de la ora 18.00, va avea loc concursul festival.
Ediţie de anul acesta debutează vineri, 19 noiembrie.
Concurenţii - interpreţi de muzică lăutărească - vor fi evaluaţi de un juriu exigent condus de renumita specialistă în folclor, Marioara Murărescu.
Aceştia vor trebui să prezinte două piese de muzică lăutărească veche (doine, balade şi folclor autentic, inclusiv "de oraş", de la Anton Pann şi până în prezent).
Obligatoriu, una din piese va trebui să fie din repertoriul lui Zavaidoc.
Interpreţii vor fi acompaniaţi de Taraful Zavaidoc al Centrului Cultural din Piteşti dirijat de Marin Mihalcea şi Victor Buştean.
Din juriu vor face parte mai mulţi specialişti în folclor iar preşedinte va fi, şi anul acesta, renumita realizatoare tv, Marioara Murărescu.
Seara de duminică va fi rezervată Galei Laureaţilor.
Spectatorii vor avea parte şi de recitaluiri ale unor nume sonore ale muzicii populare româneşti.
În cele două seri de spectacol, piteştenii se vor bucura şi de recitalurile unor renumiţi interpreţi de folclor.
Amintim pe câţiva dintre aceştia: Tita Bărbulescu, Nicolae Martin, Rodica Creţu, Ionel Tudorache, Gheorghiţa Nicolae, Valentin Grigorescu şi Grupul Zavaidoc, Mioara Lincan, Gheorghe Roşoga şi Constantin Enceanu.