Festivalul Muzicii Maghiare din Bucureşti se desfăşoară în spaţiul virtual
Articol de Sergiu Şteţ, 24 Iunie 2020, 18:34
Festivalul Muzicii Maghiare din Bucureşti, organizat în fiecare an de către Institutul Balassi pentru promovarea compozitorilor maghiari şi a muzicii maghiare, se desfăşoară anul acesta online, în condiţii deosebite, începând de marţi, 23 iunie.
András László Kósa, directorul Institutului Balassi (Institutul Maghiar din Bucureşti), a declarat în ziua deschiderii festivalului, pentru agenţia ungară de presă MTI, că seria de programe, care se va derula până vineri, ar fi avut loc iniţial în luna mai, însă, din cauza epidemiei de coronavirus, a fost amânată pe la sfârşitul lunii iunie, în speranţa participării publicului.
În România, însă, măsurile de prevenţie sunt încă stricte, aşa că s-a decis organizarea festivalului în spaţiul virtual, festivalul fiind, de fapt, şi o competiţie, deoarece juriul va acorda premii participanţilor. Concurenţii au trimis câte o înregistrare, pe baza căreia juriul a făcut preselecţia, iar tinerii muzicieni selectaţi pot intra în competiţie.
Majoritatea lor studiază în principal în România şi Ungaria, dar există şi un student care studiază în Statele Unite. Acesta nu ar fi putut participa dacă festivalul nu s-ar desfăşura online, aşa că există şi beneficii ale acestui format mai puţin obişnuit - a explicat directorul.
Printre dezavantaje, acesta a menţionat că au aplicat puţini pianişti, în comparaţie cu anii precedenţi, deoarece universităţile, în timpul pandemiei, erau în mare parte închise, iar cei care nu au acasă un astfel de instrument nu s-au putut pregăti suficient de bine pentru festival.
Piesele interpretate de concurenţii selectaţi pot fi vizionate pe site-ul şi pe pagina de Facebook a Institutului Balassi din Bucureşti. Performanţele lor vor fi evaluate de un juriu, pe baza înregistrărilor trimise. Concurenţii au ales lucrări din repertoriile a opt compozitori maghiari, cum ar fi: Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Ligeti György, Dohnányi Ernő, Montág Vilmos, Járdányi Pál şi Pavlovits Dávid.
Anul acesta va fi omagiată pianista de renume mondial Fischer Annie, una dintre cele mai renumite interprete ale compoziţiilor lui Beethoven, la împlinirea a 25 de ani de la trecerea acesteia în nefiinţă, printr-un concert online interpretat de Ionuţ Diaconu, un câştigător al unei ediţii precedente a Festivalului Muzicii Maghiare, pe care publicul îl va putea asculta vineri, la ceremonia virtuală de premiere.