Fermierii trebuie să facă faţă "unui an agricol dificil"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spune însă că situaţia nu e încă foarte gravă şi că la sfârşitul lui februarie s-ar putea da un verdict cu privire la felul în care va arăta producţia agricolă din toamna lui 2012.
Articol de Mihaela Enache, 09 Ianuarie 2012, 14:19
În mai toată ţara, fermierii se plâng că, după ce nu au avut de câştigat în 2011 pentru că recoltele bune s-au vândut prost şi au diminuat profitul, trebuie să facă faţă acum cu fonduri puţine unui an agricol dificil, în care culturile se anunţă slabe din cauza secetei, un pericol pentru care nici măcar nu se pot asigura, după cum a explicat preşedintele Ligii Asociaţiilor de Producători, Laurenţiu Baciu.
"Pentru efectul de secetă şi geruri foarte puternice nu sunt asigurări. Aceste două fenomene care reprezintă o catastrofă pentru agricultură nu intră la asigurare. Deci, nu le asigură nicio firmă. Toată pierderea rămâne pe cel ce a investit. Riscurile şi le asumă în totalitate.
"Ne aflăm în faţa unui an, cel puţin până acum, care prevede o catastrofă în agricultură. Nu e nicio rezervă de apă, deci nu putem să facem niciun fel de socoteală. Culturile de rapiţă sunt compromise în procent de 80%."
"Grâul care s-a semănat - în proporţie de 80% - a răsărit, dar este foarte anemic şi chiar dacă s-ar face de aici încolo ştiu eu ce minuni cu clima, mare lucru nu îl mai ajută, adică producţiile vor fi mult diminuate", a explicat acesta.
Ministrul agriculturii spune însă că situaţia nu e încă foarte gravă şi că trebuie să aşteptăm evoluţia meteorologică din următoarele luni.
Verdictul asupra producţiei agricole ar putea fi dat în luna februarie
Cel mai devreme la sfârşitul lui februarie s-ar putea da un verdict cu privire la felul în care va arăta producţia agricolă din toamna lui 2012.
Până atunci, Valeriu Tabără le atrage atenţia fermierilor că există procedee specifice care pot fi aplicate în această perioadă pentru a îmbunătăţi situaţia.
"Noi ce putem face acum: să dăm toate sfaturile tehnice şi rog pe toţi tehnicienii şi media de a transmite elementele tehnice pentru ceea ce înseamnă agricultura în condiţii de secetă, pentru că orice cantitate de precipitaţii se acumulează mai bine în terenurile lucrate. Se anunţă nişte luni ploioase, undeva chiar în anormalitate - aprilie, mai, respectiv iulie."
"Nu sunt cele mai bune, dar sunt precipitaţii care se prognozează a fi. Să mai aşteptăm, pentru că orice plus de cinci, zece, 15, 20 de milimetri de ploaie înseamnă o acumulare bună în sol, cu condiţia ca solul să fie pregătit de fermieri în sensul de a recepta această ploaie sau a o înmagazina", a declarat Valeriu Tabără.
Pierderi importante pentru agricultură
Producătorii din Organizaţia LAPAR, reprezentaţi de Laurenţiu Baciu, sunt însă sceptici.
Se aşteaptă la pierderi importante şi atrag atenţia că, după abrogarea la începutul lui 2010 a Legii 381, care le dădea posibilitatea să fie sprijiniţi de stat prin despăgubiri în caz de calamitate, nu s-a găsit nicio soluţie legală prin care să li se mai atenueze din pierderi în caz de secetă, cum e cazul în acest an.
Ministrul Valeriu Tabără spune însă că un astfel de instrument este dificil de găsit în condiţiile în care firmele de asigurări nu pot fi obligate să încheie poliţe pentru astfel de situaţii, iar normele europene limitează acordarea ajutoarelor de stat.
"Noi lucrăm acum la nivelul ministerului la o astfel de soluţie. Nu este însă foarte simplu de găsit şi avem mai multe modele din Spania, Italia, Israel şi aşa mai departe să găsim o modalitate de a crea un cadru legislativ pentru sprijinul fermierilor."
"Sigur că aici intervine tot ceea ce se preconizează la această dată: fondurile de siguranţă şi de risc, care, din păcate, în România nu au fost create", a explicat Valeriu Tabără.