Fermierii români anunţă proteste
Fermierii sunt nemulţumiţi şi de soluţiile, şi de compensaţiile propuse de Comisia Europeană pentru importul fără taxe al cerealelor ieftine din Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 31 Martie 2023, 13:26
Fermierii români anunţă proteste pentru săptămâna viitoare, în 7 aprilie. Sunt nemulţumiţi şi de soluţiile, şi de compensaţiile propuse de Comisia Europeană pentru importul fără taxe al cerealelor ieftine din Ucraina.
Protestele vor fi organizate în Bucureşti şi în multe alte localităţi din ţară.
Spun că au fost forţaţi să vândă sub costurile de producţie sau chiar nu au mai putut să vândă deloc, după cum a explicat la Radio România Actualităţi unul dintre ei, Gheorghe Cireap din Frăteşti:
Gheorghe Cireap: Fermierii români nu numai că au fost nevoiţi să reducă prețul, n-au putut să vândă efectiv pentru că logistica de transport a fost orientată toată spre transporturile din Ucraina; s-au blocat depozitele, terminalele de livrare din porturile la Marea Neagră.
În aceste condiţii, fermierii cer ca Uniunea Europeană să renunţe la regimul special aplicat importurilor din Ucraina.
Este ceea ce solicită şi agricultorii bulgari, care au obţinut promisiunea autorităţilor de la Sofia că vor merge cu aceste solicitări la Bruxelles, transmite corespondentul RRA, Vladimir Mitev:
După întâlnirea lor de ieri cu preşedintele Rumen Radev a devenit clar că Bulgaria va negocia la Bruxelles modificarea regulamentului Uniunii Europene, care permite importurile masive din Ucraina.
Bulgaria nu poate impune de una singură o modificare a regulamentului Uniunii Europene, iar discuţiile sunt în curs de desfăşurare cu alte ţări afectate de importurile excesive din Ucraina pentru a ajunge la o poziţie comună la Bruxelles.
Asociaţia Fermierilor din Bulgaria a trimis un apel preşedintelui Rumen Radev, premierului interimar Galab Donev şi ministrului interimar al agriculturii, Iavor Ghecev, cu solicitarea de a proteja fermierii bulgari.
''Solicităm o decizie politică naţională în timp util, pentru a nu susţine prelungirea cu încă un an a măsurilor de liberalizare a comerţului cu produse agricole din Ucraina, ceea ce va proteja viitorul sectorului agricol'', a insistat asociaţia.
Asociaţia subliniază că agricultorii din Bulgaria, România, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia au fost cele mai mari victime în ultimul an, suportând costurile solidarităţii Uniunii Europene cu Ucraina din cauza importurilor de produse ucrainene fără taxe vamale.
Astăzi este ultima dintre cele trei zile de proteste anunţate.
Începând de mâine, cultivatorii de cereale îşi vor împacheta utilajele pentru a le scoate, din nou, în stradă, pe 7 aprilie în sprijinul colegilor lor din România, care şi-au programat acţiunile de protest pentru această dată.