Fermierii protestează în mai multe județe din țară și în București
Fermierii din mai multe judeţe din ţară şi din Capitală protestează, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu îi protejează suficient faţă de importul de cereale ieftine din Ucraina.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Aprilie 2023, 14:42
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Fermierii din mai multe judeţe din ţară şi din Capitală protestează, la această oră, nemulţumiţi de faptul că autorităţile nu îi protejează suficient faţă de importul de cereale ieftine din Ucraina. Ei s-au adunat cu tractoare şi utilaje în faţa unor instituţii importante, dar şi la punctele de trecere a frontierei.
La vama Nădlac se află şi corespondentul RRA, Ioan Suciu, care urmăreşte protestul fermierilor din vestul ţării: ”Cei care tranzitează, la această oră, punctul de control și trecere a frontierei Nădac 1, situat pe Drumul Național 7, iau la cunoștință nemulțumirea fermierilor și agricultorilor români care, începând cu ora 12:00, au pornit cu cele 80 de utilaje grele pentru agricultură și circulă cu viteză redusă pe drumul național, într-un marș de protest. Aceștia au pornit din fața primăriei orașului și s-au îndreptat spre punctul de graniță, unde circa 300 de nădlăcani protestează față de situația creată în acest domeniu, după izbucnirea războiului din Ucraina. Produsele agricole din Ucraina, care au invadat liber piața europeană, sunt principala cauză a nemulțumirilor agricultorilor români, care spun că nu pot face față la un așa-zis import de cereale cu prețuri de până la 70% mai ieftine decât cele din România. Am stat de vorbă cu câțiva din organizatori.
-: Principala nemulțumire este renunțarea la taxele vamale pentru cerealele care vin de afara Uniunii Europene, deoarece nu producem cu costuri diferite. Noi respectăm toate regulile, respectăm trasabilitatea, respectăm toate regulile pe partea de substanțe chimice, ca să oferim marfă curată consumatorului. Ceea ce nu se întâmplă cu cerealele care vin din afara Uniunii Europene, care sunt și modificate genetic. Am scos și controalele fitosanitare din vămi și atunci ni se cere să concurăm cu ceva ce nu putem.
-: Este un semnal de alarmă, este un protest de avertisment pentru factorii de decizie din țara noastră. Dacă nu vor face absolut nimic din ceea ce noi le cerem, înseamnă că doresc ca fermele românești să se închidă.
Atenție pentru cei care tranzitează Nădlac 1 la această oră - se circulă cu dificultate atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară, pe fondul nemulțumirile agricultorilor care își strigă durerea printr-o acțiune de protest cu zeci de utilaje agricole, e care sunt afișate bannere cu inscripții de felul: "Stop grâne modificate genetic din Ucraina", "Dacă tot consumăm, vrem să și producem" sau "Coridoarele de solidaritate, sursă de vulnerabilitate".”