Fermierii pot cere de marţi o parte din subvenţii
Suma maximă pe hectar pe care o poate primi un fermier în acest an este de 158 de euro. Această sumă este mai mare decât cea de anul trecut.
Articol de Nicoleta Turcu, 16 Octombrie 2012, 07:39
Fermierii pot cere de marţi o parte din subvenţiile pentru terenurile cultivate.
Suma maximă pe hectar pe care o poate primi un fermier în acest an este de 158 de euro, mai mare decât cea de anul trecut - a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Banii pentru subvenţii provin de la bugetul de stat şi din fonduri europene.
Măsuri pentru limitarea cumpărărilor de teren de către străini
În perspectiva liberalizării funciare din 2014, statul va lua unele măsuri pentru a limita cumpărările de teren de către străini - a declarat, luni, ministrul Daniel Constantin.
El a precizat că anul viitor va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi un fel de jucător pe piaţa funciară şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.
Astfel, unii au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alţii au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.
"Prin ceea ce vom întreprinde în anul 2013, adică pregătirea unei agenţii, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, să fie un fel de jucător pe piaţa funciară, agenţie care să dea un aviz pentru persoanele fizice străine care vor să cumpere teren în România, după modelul altor state membre", a declarat Daniel Constantin.
Unele state membre au impus o limită de suprafaţă atunci când e vorba de cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice; alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv - a mai spus ministrul agriculturii.
"Pe de altă parte, şi în agricultură avem nevoie, totuşi, de investitori. Trebuie să creăm şi un mediu propice, pentru ca aceşti investitori să vină să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, profitul să nu fie externalizat, ci să fie păstrat în România, până la urmă", a mai spus Daniel Constantin.
Audio: Ministrul Daniel Constantin a fost invitat la emisiunea Matinal pentru a discuta perspectiva liberalizării funciare.