Fermierii "nu trebuie să fie îngrijorați de liberalizarea pieței de lapte"
Daniel Constantin a precizat astăzi că producţia de lapte a crescut la nivelul ţărilor membre, de aceea nu va exista un risc major ca România să importe lapte mai ieftin.
Articol de Radiojurnal, 31 Martie 2015, 13:19
Cotele de lapte vor fi eliminate începând de mâine în toate statele din UE, dar fermierii români nu trebuie să fie îngrijoraţi de consecinţe, susţine ministrul agriculturii.
Daniel Constantin a precizat astăzi că producţia de lapte a crescut la nivelul ţărilor membre, de aceea nu va exista un risc major ca România să importe lapte mai ieftin din alte ţări.
Ministrul agriculturii spune însă că trebuie să se colecteze laptele mai bine, mai ales în zone de munte, că scăderea TVA va avea un efect benefic pentru că se va relansa consumul.
Daniel Constantin mai subliniază faptul că anul trecut deja li s-a acordat fermierilor ajutor.
"Cred că în primul rând trebuie să colectăm mai bine laptele din ţara noastră, zone de munte care din păcate nu au acces şi de unde nu putem colecta foarte bine laptele, am venit anul trecut cu un ajutor de minimis care nu a fost implementat aşa cum mi-aş fi dorit eu, adică nu au ajuns tancurile de răcire în atâtea comune cât mi-aş fi dorit eu, dar am încercat să dăm un ajutor de 5000 de euro pentru toţi cei care au un număr mic de capete, între 1 şi 5 capete, care se asociază şi pot beneficia de acest ajutor de minimis de până la 5000 de euro prin achiziţionarea unui tanc de răcire.
"Am venit la finalul anului 2014 cu un ajutor de minimis pentru cei care pot să îşi cumpere juninci de reproducţie.
"În momentul de faţă, marea problemă şi mulţi fermieri se plâng de faptul că nu mai există preţ la achiziţie la poarta fermei, că nu mai există o dorinţă foarte mare de la procesatori, este legată de faptul că a scăzut foarte mult consumul.
"Cred eu că impactul pe care trebuie să îl urmărim, cu scăderea TVA la 9% la lapte şi produse lactate este acela de a relansa consumul", a afirmat Daniel Constantin.
Pentru crescătorii de vaci pentru carne, din acest an se va acorda un sprijin suplimentar de 300 de euro pe cap de animal, în afară de sprijinul pe care îl primesc de la bugetul de stat şi care este de 490 de lei pe cap de animal.