Fermierii, nemulţumiţi de preţul de referinţă al grâului în 2013
Oamenii se tem de faliment şi de faptul că le vor fi sechestrate utilajele. Preţul de referinţă stabilit de Finanţe Publice este mult mai mare decât au putut vinde fermierii.
Articol de Mihai Bădescu, 22 Februarie 2014, 10:00
Zeci de mii de fermieri sunt nemulţumiţi de preţul de referinţă al grâului stabilit pentru anul 2013.
Oamenii se tem de faliment şi de faptul că le vor fi sechestrate utilajele pentru că nu îşi vor putea plăti impozitele către stat.
Finanţele Publice calculează taxele după un preţ de referinţă mult mai mare decât au putut vinde fermierii recolta.
Nemulţumirile au răbufnit după ce fermierii au aflat că vor plăti impozite în funcţie de un preţ de referinţă cu 35% mai mare decât cel cu care au vândut recolta.
"Preţul de vânzare a fost între 0,45 şi 0,60; preţul de referinţă la 1 leu dublează impozitele. Eu, unul, sunt dispus să dau pământul la oameni, să dau în vară arenda şi să îmi vând utilajele şi să îmi văd de treaba mea. Să facă cine vrea pâine pentru România", spune un fermier.
Fermierii pot face contestaţie
Situaţia afectează persoanele fizice, dar mai ales arendaşii.
Eroarea a plecat de la Direcţia Agricolă, care a stabilit preţul de referinţă iarna, când preţul de piaţă al grâului era foarte ridicat.
Fermierii pot face contestaţie, dar aceasta poate fi tardivă.
"Am stabilit în perioada în care ne-a fost solicitat, la începutul anului fiscal, aşa cum scrie în lege. Acela era preţul pieţei în acel moment. E posibil să fie şi o cauză din partea noastră, în sensul că nu avem suficiente informaţii", a explicat Ştefan Răceanu, director la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mehedinţi.
Începând de anul acesta, legislaţia dă posibilitatea ca preţul de referinţă al cerealelor să poată fi modificat şi în timpul anului fiscal, în funcţie de piaţă.