Fermierii din Galați se confuntă cu molia tomatelor
Tuta absoluta sau Molia miniera a tomatelor este un dăunător care în faza de larvă atacă frunzele legumelor, tulpina și pielița lor.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 22 Octombrie 2018, 11:32
Căldura şi lipsa precipitaţiilor din acest an le-au dat mari bătăi de cap fermierilor din judeţul Galaţi. În plus, ei se confruntă acum şi cu molia tomatelor, un dăunător care a invadat solariile şi care afectează culturile de roşii.
Tuta absoluta sau Molia miniera a tomatelor este un dăunător care în faza de larvă atacă frunzele legumelor, tulpina și pielița lor.
Din păcate, prezența acestui dăunător este sesizată cu ochiul liber de cultivatori abia atunci când culturile lor sunt deja afectate, și asta din cauză că larva se hrănește în interiorul frunzelor. Deja în cel mai mare bazin legumicol din judeul Galați, în Matca, 100 de agricultori au reclamat prezența acestui dăunător.
Potrivit datelor Direcției Agricole Galați, Tuta absoluta a afectat 23 de hectare de culturi, în special cu tomate. Trebuie spus că aceste culturi afectate se află în solarii, Matca fiind cunoscută pentru faptul că aproape fiecare palmă de pământ a comunei este de fapt cultivată cu legume în solarii.
De altfel, condițiile din solarii sunt cele care favorizează apariția dăunătorului și asta pentru că aici temperatura şi umiditatea sunt constante, nu bate nici vântul.
La acestea contibuie și condițiile meteo - spun specialiștii Direcției Agricole Galați. Iarna blândă, vara cu schimbări bruște de temperatură și toamna deosebit de caldă au favorizat înmulțirea dăunătorului Tuta absoluta, care din cauza căldurii şi-a redus ciclu de maturizare de la 30 la 20 de zile.