Fermierii clujeni, "la marginea falimentului"
Fermierii clujeni se plâng că nu vor putea să supravieţuiască pe piaţa UE deoarece sunt primesc subvenţii mult mai mici decât concurenţii lor din celelalte ţări europene.
07 Februarie 2011, 16:10
Fermierii clujeni se plâng de faptul că nu vor putea să supravieţuiască pe piaţa Uniunii Europene.
Ei spun că sunt dezavantajaţi de faptul că primesc subvenţii mult mai mici decât concurenţii lor din celelalte ţări europene.
În consecinţă, produsele fermelor româneşti sunt mai scumpe decât cele realizate în alte ţări.
Astfel, "fermierii români sunt, pur şi simplu, scoşi de pe piaţă", spune Dorel Secară, proprietarul unei ferme de bovine din Borşa.
”Mă bucur că avem mult cernoziom şi că am aflat că grâul şi că porumbul cresc fără să fie semănate.
"Poate este singura noastră şansă, pentru că ministerul agriculturii nu are nici un fel de politici pentru acest domeniu”, a spus, ironic, fermierul din comuna Borşa.
La rândul său, fermierul Dan Ţandea, care are o fermă de bovine în comuna Apahida, spune că sunt colegi ai săi care nu mai pot să îşi restituie împrumuturile, deoarece au fost scoşi de pe piaţă de către importatori.
Subvenţii mai mari din acest an
Secretarul de stat Adrian Rădulescu spune că mulţi fermieri se plâng prea mult, cu toate că s-au îmbogăţit din agricultură.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Cluj spun că înţeleg nemulţumirile fermierilor, dar adaugă faptul că anul acesta, proprietarii de ferme vor avea parte de subvenţii mai mari decât în 2010, cu toate că România se confruntă în continuare cu probleme economice.
Printre cei mai avantajaţi vor fi proprietarii de ferme de porci şi de păsări care vor primi subvenţii, în condiţiile în care anul trecut nu au primit sprijin financiar decât pentru culturile agricole înfiinţate pentru a asigura furajul animalelor.