Fermierii care au cultivat fructe în judeţul Giurgiu spun că recolta este mult mai bună decât în anii precedenţi
Dacă producţia de legume nu este una bogată anul acesta, în schimb, fermierii care au cultivat fructe în judeţul Giurgiu spun că recolta este mult mai bună decât în anii precedenţi.
Articol de Radio România Actualităţi, 19 August 2024, 13:40
Dacă producţia de legume nu este una bogată anul acesta, în schimb, fermierii care au cultivat fructe în judeţul Giurgiu spun că recolta este mult mai bună decât în anii precedenţi. Temperaturile ridicate şi condiţiile meteorologice favorabile au contribuit din plin la aceste evoluţii. Piersicile, caisele, merele, perele au dat producţii peste aşteptări. Chiar şi pepenii verzi şi cei galbeni, care au avut însă nevoie de irigaţii.
Corespondenta RRA Marcela Petcu transmite: ”Cantitățile de fructe obținute de pomicultorii din județul Giurgiu sunt mai mari față de anii precedenți. Roxana Geantă a recoltat cantități însemnate de piersici, caise și pere, pe care le valorifică în piețe.
Roxana Geantă: ”A fost un an foarte bun. Am avut fructe din belșug, inclusiv caise, care de câțiva ani încoace, caisele românești n-au mai fost, fiindcă dădea brumă în luna aprilie, dar anul ăsta a fost foarte bun.”
Este nevoie acum de anumite soiuri, hibrizi, rezistente la secetă?
Roxana Geantă: ”Nu e nevoie. În general, pomii pe care îi avem noi, românești, ca să le zicem din bătrâni, sunt rezistenți.”
Producții bune au fost în acest an și la pepeni, iar producătorii spun că a fost nevoie de irigarea culturilor din cauza temperaturilor foarte mari.
”-: La pepeni galbeni am avut o recoltă bună, şi roșii, dar a fost suprafață mai mică.”
Cât aveți, cultivați?
”-: Trei hectare galbeni, două roșii.”
Aveți irigații acolo?
”-: Da, avem puțuri săpate; și ne-a afectat și căldura.”
În prezent, în județul Giurgiu se cultivă cu pomi fructiferi 800 de hectare, un loc predominant ocupând livezile de mere, gutui și pruni.”/editor Florin Lepadatu/