Fermier: O secetă cruntă
Seceta a lăsat pagube însemnate, iar oamenii se gândesc cum să meargă mai departe.
Articol de Marcela Petcu, 26 August 2024, 14:17
Fermierii se pregătesc pentru noul an agricol, însă seceta a lăsat pagube însemnate, iar oamenii se gândesc cum să meargă mai departe.
Reducerea împrumuturilor, dar și a inputurilor este o posibilă soluție de salvare pentru ei. De altfel, ministrul agriculturii a anunțat că suspendarea ratelor pentru fermieri se va aplica, alături de alte măsuri, de la 1 septembrie.
Fermierul Gheorghe Cireap spune că este nevoie ca fiecare să își facă o strategie în propria fermă pentru investițiile pe care va miza în noul an agricol.
Gheorghe Cireap: Raportul dintre costuri și prețuri a rămas pe minus. Este o presiune suplimentară asupra bugetelor noastre începând de acum, la care va trebui să găsim resurse - fie din resursele proprii, fie din resurse atrase.
Reporter: Alți fermieri spun că vor face economii la înființarea noilor culturi, dar este nevoie și de ajutorul statului.
Ștefan Muscă, fermier: Să găsească soluții, să cheme băncile la dialog, să ne dea o amânare de plată a ratelor la bănci, de plată a leasingurilor și de plată a inputurilor. Inputurile au crescut extraordinar de mult, cerealele din Ucraina au mare prioritate, de aceea nu avem preț şi nu ne putem scoate cheltuielile. Este o secetă cruntă.
Și ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că suspendarea ratelor pentru fermieri se va aplica de la 1 septembrie.