Fenomenul "Fake News" dezbătut la SNSPA
Facebook şi celelalte site-uri de social media au devenit principalele mijloace de manipulare, preluând locul deţinut de televiziuni.
Articol de Radu Dobriţoiu, 14 Decembrie 2018, 14:02
Facebook şi celelalte site-uri de social media au devenit principalele mijloace de manipulare, preluând locul deţinut de televiziuni, este una dintre concluziile unei dezbateri privind fenomenul "Fake News", organizată astăzi de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Propagarea ştirilor false are loc şi pe fondul lipsei de informare şi de selecţie a utilizatorilor. Vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a atras atenţia că ştirile false pot crea o imagine deformată care duce în final la decizii personale greşite.
Ioan Mircea Paşcu:
"Dacă înainte mergea formula 'Aţi minţit poporul cu televizorul', de data asta se minte cu Facebook-ul şi cu celelalte mijloace social media şi există această idee că, dacă un lucru a apărut pe social media, e adevărat. Şi aici se pot face foarte multe manipulări. De regulă se păstrează două, trei elemente care sunt reale, restul sunt umplutură. E nevoie de o capacitate proprie de analiză din partea oricărui cetăţean, al tuturor cetăţenilor".
Dezbaterea Fake News şi impactul asupra securităţii şi apărării, organizată de SNSPA în parteneriat cu Ministerele Apărării, Educaţiei şi de Externe, se înscrie în campania de informare publică "We are NATO", lansată anul trecut în România. Campania are loc în mai multe state aliate şi îşi propune sa crească încrederea tinerilor în capacitatea structurilor Alianţei de a proteja populaţia şi teritoriul statelor membre, transmite reporterul RRA, Cătălin Purcaru.