Fenomenele seismice din Izvoarele "sunt în regres"
Specialiştii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului au împarţit chestionare localnicilor din Izvoarele pentru a stabili intensitatea cutremurelor şi zonele cu risc.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 07 Octombrie 2013, 20:01
Specialiştii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului au analizat, luni, împreună cu experţi de la petrol şi gaze situaţia din judeţul Galaţi, afectat de zeci de mişcări seismice în ultima perioadă.
Seismologii apreciază că există un stres puternic al scoarţei terestre, dar spun că fenomenele ar fi în regres.
Verificările au fost ordonate de Prefectura Galaţi ca urmare a solicitărilor localnicilor din Izvoarele, care consideră că seismele sunt cauzate de exploatările petroliere din zonă.
"Vom verifica documentaţia la fiecare sondă în parte" a declarat Ionică Avram, comisar al Gărzii de Mediu Galaţi.
Specialiştii de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului au început în această după-amiază să împartă chestionare localnicilor din Izvoarele pentru a stabili, în funcţie de răspunsuri, intensitatea cutremurelor şi care sunt zonele cu cel mai mare risc de seism.
Chestionarele conţin întrebări despre efectele vizibile ale cutremurului – avariile provocate de seism asupra locuinţelor – dar şi despre constatările personale asupra desfăşurării şi efectelor cutremurului (cât de puternic a fost resimţit, care a fost comportamentul animalelor domestice, dacă s-au produs alunecări de teren etc)
"Este nevoie de a avea aceste formulare pentru că în fiecare loc s-a simţit diferit. O jumătate din localitatea Izvoarele simte mai bine cutremurele decât cealaltă jumătate, ceea ce înseamnă că există un efect local" a spus Adrian Grigore, specialist în cadrul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Totuşi, după cutremurul de duminică, care a avut epicentrul în Vrancea, în satul Izvoarele nu s-au mai înregistrat alte seisme majore.
În lipsa cutremurelor, sătenii au apucat să se odihnească ceva mai bine, însă nu toţi cred că de acum înainte nu se vor mai înregistra şi alte seisme.