Femeile din poliţie, intervievate de psihologi
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marin Gruia, spune că metodologia de intervievare trebuia făcută discret în interiorul instituţiei şi nu trebuia făcută public.
Articol de Daniela Vasilescu, 15 Ianuarie 2013, 18:40
Toate femeile care lucrează în poliţie vor fi intervievate de psihologi şi de sociologi şi vor completa un chestionar elaborat de specialişti în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărţuire ori discriminare pe criterii sexuale.
La nivel naţional, în Poliţie lucrează peste 8.000 de femei.
Controalele au loc în urma scandalului declanşat în decembrie, când poliţista Melania Renghea de la Poliţia Balş şi fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital, după ce femeia care susţine că poliţistul ar fi violat-o l-a înjunghiat de mai multe ori în abdomen.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Marin Gruia spune că metodologia de intervievare trebuia făcută discret în interiorul instituţiei şi nu trebuia făcută public în cazul acestei anchete.
"Acel interviu făcut în baza unui document emis de către instituţie, într-adevăr, nu cuprinde date de identificare, deci confidenţialitatea datelor e păstrată. În urma acestei analize a întregului material care va fi strâns pe fiecare instituţie se va trage o concluzie dacă la nivelul unei structuri exist astfel de discriminări sau nu. Acest lucru trebuia făcut interior.
"Asta ce ar însemna? Că fiecare instituţie când apare un astfel de caz mediatizat, să iasă public şi să spună care sunt anchetele interioare sau modalitatea de intervievare a personalului în astfel de instituţii. Mi se pare aberant tot ce s-a întâmplat să intervievăm toate femeile să vedem dacă există discriminare. De fapt, acest interviu nu se referă neapărat numai la discriminarea la locul de muncă, ci mai mult la aceste hărţuieli în relaţiile şef-subaltern", spune Marin Gruia.
Acesta a mai spus că, fiecare persoană de sex feminin, dacă se consideră hărţuită într-un anumit punct de vedere la locul de muncă, ar trebui să facă o sesizare, fără nici un fel de menajament.
"Nu trebuie să accepte să se lase influenţată de anumiţi şefi în anumite situaţii şi ar trebui sesizată de urgenţă orice astfel de abatere de la normele de etică şi deontologie în ministerul administraţiei şi internelor", a concluzionat Marin Gruia..
Surse din Poliţia Capitalei spun că aproape 1.400 de poliţiste vor fi intervievate în această anchetă.