Federaţiile afiliate la BNS au protestat ieri faţă de nivelul ridicat de fiscalizare a muncii
Federaţiile afiliate la Blocul National Sindical au protestat luni în Bucureşti faţă de nivelul ridicat de fiscalizare a muncii, unul dintre cele mai mari din Europa.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Mai 2024, 07:32
Federaţiile afiliate la Blocul National Sindical au protestat luni în Bucureşti faţă de nivelul ridicat de fiscalizare a muncii, unul dintre cele mai mari din Europa. Câteva mii de oameni au participat la un miting, urmat de un marş, care a pornit de la Guvern şi s-a încheiat la Ministerul Finanţelor, unde reprezentanţii sindicali au înaintat solicitările de reducere a taxării salariilor şi de reformă fiscală. Spun că angajaţii români, din cinci zile de lucru, două le muncesc pentru stat.
”-: Undeva 43% din salariul brut se duce la bugetul de stat, 10% - impozitul şi restul se duce către bugetele asigurărilor sociale. Nemulţumirea noastră de fapt vine din anul 2017, ca urmare a transferului contribuţiilor numai către salariat.
-: Sperăm că se poate schimba ceva. Totuşi, situaţia care este la ora actuală nu este una bună, nu este încurajatoare pentru muncă. Taxe mari înseamnă şi muncă la negru mai multă.”
Premierul Marcel Ciolacu este de acord că nivelul de impozitare a salariilor, mai ales al celor mici, este foarte ridicat, dar spune că nu poate lua măsuri imediate, care ar putea aduce haos în economie. O soluţie ar fi, a transmis premierul, un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici.
Marcel Ciolacu: ”Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare. Pachetul - cerut şi de către Uniunea Europeană şi asumat prin PNRR de către România - este de a avea anumite reforme în zona fiscală şi o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce priveşte şi impozitarea muncii. Până atunci, vom încerca să venim cu un sistem de deduceri la cei cu venituri mici, care se direcţionează, din punctul meu de vedere, către sănătate, educaţie şi pensii private.”
Tot în faţa Guvernului au protestat luni şi câteva zeci de salariaţi din aparatul de lucru al executivului, care au cerut majorări salariale. Au spus că ultima dată au primit astfel de măriri în anul 2015, în condiţiile în care la Palatul Victoria ar fi deficit mare de personal. Nemulţumirile au fost discutate cu şeful cancelariei premierului şi cu secretarul general al guvernului, însă reprezentanţii sindicali spun că nu au primit soluţii la revendicări, astfel că au decis să iasă în stradă./editor Florin Lepadatu/