Federaţia Editorilor critică licitația pentru manuale
Federaţia Editorilor susţine că, potrivit concluziilor Consiliului pentru Soluţionarea Contestaţiilor, ministerul ar fi eliminat oferte valabile din licitaţia pentru manuale.
18 Septembrie 2014, 20:31
Federaţia Editorilor din România susţine că, potrivit concluziilor Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, Ministerul Educaţiei ar fi eliminat oferte valabile din licitaţia pentru manualele de clasa I şi a II-a şi ar fi favorizat companiile câştigătoare.
Directorul executiv al Federaţiei Editorilor, Claudiu Istrate, spune că licitaţia pentru manuale s-a dovedit "o catastrofă administrativă", fiind scoase din joc peste 60% dintre oferte pe criterii inexistente în legislaţia achiziţiilor publice.
"Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a dispus reevaluarea tuturor ofertelor.
"Este vorba nu numai de oferta pentru tipar, ci şi de cea pentru digital, unde mai ales aici s-a văzut rigiditatea excesivă şi aplicată discriminatoriu, pentru că, de exemplu, deşi au existat probleme mai ales în zona tehnică minore, pentru care majoritatea ofertelor au fost eliminate, ofertele celor două companii nu au fost scoase din joc", a afirmat Claudiu Istrate.
Redactor: Federaţia Editorilor din România, de fapt, ce doreşte?
Claudiu Istrate: În primul rând, descalificarea ofertelor celor două companii, deoarece începând din chiar a doua zi când au fost declarate câştigătoare fără să se fi încheiat etapa contestaţiilor au început, mai ales asocierea Litera-Siveco, cu o campanie ofensivă de prezentare a ofertei lor şi nu vedem acum cum nişte evaluatori obiectivi, serioşi, vor putea face abstracţie de această personalizare.
Redactor: Când credeţi că vor putea să aibă copiii claselor I şi a II-a manuale noi?
Claudiu Istrate: Varianta optimistă ar fi în maximum o lună de zile, dacă ministerul se va mişca foarte repede şi va da un rezultat corect acestei licitaţii şi în acelaşi timp, să grăbească procesul de selecţie a manualelor şi de contractare a lor.