Fără săli de jocuri de noroc în localităţile cu mai puţin de 15 mii de locuitori
Noile reguli au fost adoptate de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Aprilie 2024, 18:43
Sălile de jocuri de noroc, denumite popular păcănele, nu vor mai putea funcţiona în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori.
Noi reguli şi amenzi de 200 de mii de lei pentru încălcarea lor
Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, noile reguli, despre care reprezentanţii coaliţiei PSD-PNL susţin că dau prima mare lovitură industriei păcănelelor. Opoziţia vorbeşte însă despre ipocrizie şi acuză puterea actuală că ar face jocul companiilor din domeniu.
Reporterul Iulia Gherman relatează că deputaţii au adoptat cu majoritate de voturi amendamentele iniţiate de PSD, care prevăd, între altele, excluderea jocurilor de noroc din localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori, dar şi amenzi de 200.000 lei pentru încălcarea noilor reglementări şi confiscarea sumelor provenite din activităţi contravenţionale. Mai mult, proiectul prevede şi revocarea licenţei acestor operatori, dacă nu respectă măsurile.
”În satele României nu există alte distracţii, nu există mall-uri, nu există bazine, nu există săli de distracţie, nu există nici parcuri în multe dintre ele, există aceste blestemate de păcănele, care sunt singura distracţie a acestor copii. Acolo trebuie să începem. După ce vom da această lovitură şi după ce vom vedea cum industria reacţionează, vom putea face şi legea prin care vom scoate complet în afara oraşelor, şi a celor mari, aceste săli de jocuri de noroc”, a susţinut preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis.
Opoziţia subliniază că proiectele de lege care vizează limitarea accesului la jocurile de noroc se află de aproape un an pe masa de lucru a Camerei Deputaţilor ca for decizional, iar proiectul iniţiat de PSD a fost inclus pe ordinea de zi în scop pur electoral.
”Aţi creat o problemă timp de zeci de ani în societatea românească, în special în marile oraşe, în care sunt o mulţime de oameni dependenţi de jocurile de noroc. Aţi refuzat zeci de propuneri ale opoziţiei. Mai mult, arătaţi că sunteţi în mod clar controlaţi de industria de jocuri de noroc, spunând că veţi scoate jocurile doar din localităţile sub 15.000 de locuitori, iar după reacţia industriei veţi vedea dacă mergeţi mai departe sau nu”, a afirmat deputatul Ilie Coleşa.
Camera Deputaţilor a adoptat ca for decizional şi proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru dezvoltarea investiţiilor din domeniul energiei eoliene la Marea Neagră. /editor Florin Lepadatu/