"Fără penalizări" pentru întârzierea declaraţiilor
Ministrul muncii a declarat că persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile de venituri din drepturi de autor nu vor fi penalizate, documentele putând fi primite toată săptămâna.
Articol de Paul Poteraşi, 25 August 2010, 10:46
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat miercuri că persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor nu vor fi penalizate.
Ministru a mai spus că aceste documente pot fi depuse în toată această săptămână.
"S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi dacă nu depun azi (miercuri - n.r.) declaraţiile. Se pot depune declaraţiile toată această săptămână, probabil şi săptămâna viitoare", a completat Mihai Şeitan.
El a precizat că neconcordanţele care se pot ivi în completarea declaraţiilor pot fi refăcute.
"După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe ce au de făcut, să înveţe şi cei care lucrează cu ei", a mai precizat Mihai Şeitan.
Potrivit ministrului, "atacul din presă" potrivit căruia ar fi haos pentru efectuarea acestor plăţi este "nejustificat'.
Audio: Declaraţia ministrului muncii, Mihai Şeitan.
Totodată, ministrul Şeitan a spus că, de zece ani, în perioada 24 - 25 a fiecărei luni, este aglomeraţie mare la casele de pensii şi la agenţiile şomaj, doarece în această perioadă vin şi reprezentanţii firmelor care trebuie să depună documentele.
Mihai Şeitan a mai declarat că există conturi în care se pot depune bani, deşi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti anunţase anterior că în momentul de faţă nu există astfel de conturi.
În ceea ce priveşte declaraţiile electronice, ministrul muncii a spus că orice declaraţie care intră într-un sistem trebuie făcută manual, deoarece este nevoie de semnătură, iar pentru persoanele fizice încă nu există coduri care să permită semnătura electronică.
Mihai Şeitan a precizat că "lucrurile au fost puse la punct şi sunt ţinute sub control", programele de lucru fiind prelungite până la ora 18.00 - 19.00.
Sute de mii de oameni afectaţi
Câteva sute de mii de oameni sunt afectaţi de recentele schimbări ale legislaţiei în domeniu.
Întârzierile în clarificarea şi aplicarea normelor metodologice dar şi faptul că ministerele muncii şi finanţelor nu au publicat un ghid cu paşii concreţi care trebuie urmaţi după ultimele modificări au dus la aglomerarea sediilor unora dintre instituţiile la care trebuie făcute plăţile.
5,5% la fondul de sănătate, 10,5% pentru pensii şi 0,5% ajutorul de şomaj, în total 16,5% pe care cei cu venituri obţinute în mod constant din drepturi de autor trebuie să le plătească odată cu depunerea declaraţiilor lunare.
Potrivit unor surse din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, solicitanţii care au relizat în ultimii cinci ani venituri exclusiv din drepturi de autor vor trebui să plătească retroactiv contribuţia pentru fondul de sănătate.
La Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, deplasările nu se opresc odată cu depunerea declaraţiei.
Oficialii agenţiei au declarat că în momentul de faţă nu există un cont în care trebuie depuşi banii, iar contribuabilii trebuie să mai facă un drum pentru a-şi plăti contribuţia pentru ajutorul de somaj.
Până în prezent ministerul finanţelor nu a publicat pe site-ul instituţiei un ghid prin care să fie explicat exact procedurile ce trebuie a fi urmate.