"Fără obligaţii suplimentare" pentru spaţiul Schengen
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare faţă de cele din tratatul de aderare în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen.
17 Decembrie 2010, 19:03
Preşedintele Românie, Traian Băsescu, a afirmat, la consiliul de iarnă de la Bruxelles, că România este dispusă să accepte asistenţă în sistemul de frontieră după intrarea în Schengen, dar nu acceptă întârzieri pe motive netemeinice sau care nu corespund tratatului de aderare.
"Am adus argumente în declaraţii legate de faptul că mecanismul de cooperare şi verificare nu este parte a Tratatului de aderare. El este un mecanism stabilit între România şi Comisie care n-a făcut obiectul ratificării nici în Parlamentul României, nici în parlamentul vreunui alt stat european. România va continua să rămână deschisă pentru aplicarea acestui mecanism, dar nu acceptă să fie utilizat ca o pârghie de blocare a unui drept şi a unei obligaţii pe care România o are", susţine Traian Băsescu.
Europenii vor avea un mecanism de ajutorare a ţărilor cu probleme din zona euro
Potrivit corespondentului Radio România, Luminiţa Apostol, în urma reuniunii de la Bruxelles, Muntenegru a primit statutul de ţară candidată şi a fost decisă modificarea limitată a Tratatului Uniunii pentru crearea unui mecanism permanent de ajutorare a ţărilor cu dificultăţi financiare din zona euro.
Europenii încheie un an de criză a zonei euro într-o notă optimistă, alimentată de deciziile luate în unanimitate la acest ultim summit din 2010.
Au fost decizii importante pentru o serie de schimbări radicale, cum atrăgea atenţia preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spunând că o schimbare de tratat în Uniunea Europeană nu e un lucru uşor.
Două lucruri importante au fost subliniate de liderii europeni: faptul că mecanismul va fi activat doar dacă va fi absolut necesar şi că împrumuturile pentru ţările cu probleme financiare vor fi oferite pe baza unor condiţii stricte, şi asta pentru a evita posibile abuzuri.
Voinţă politică pentru stabilitatea zonei euro
Liderii europeni au insistat asupra unei fraze din declaraţia comună menită să arate disponibilitatea europenilor şi să liniştească pieţele financiare.
"Avem o strategie comună şi voinţa politică pentru a lua toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro", a dat asigurări preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
O idee reluată în declaraţiile lor şi de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, dar şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
"Vom face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiare a zonei euro", a adăugat Jose Manuel Barroso.
A fost o declaraţie solemnă a liderilor, dar nu numai atât, ci o declaraţie cu angajamente concrete, a dat asigurări preşedintele Barroso.
Trebuie spus că la mecanismul de întrajutorare financiară vor participa şi ţările care nu sunt membre ale zonei euro, dacă vor dori acest lucru.
Mecanismul ar urma să fie aprobat oficial la summit-ul din martie, anul viitor şi să intre în vigoare la jumătatea anului 2013, când expiră mecanismul temporar aprobat pentru Grecia şi după ce se vor fi încheiat procedurile de aprobare în parlamentele naţionale a modificărilor aduse Tratatului Uniunii.