Falezele de pe litoral, afectate de alunecări de teren
Falezele din staţiunile Eforie Nord şi Eforie Sud sunt supuse unei puternice eroziuni a solului, punând în pericol casele amplasate la doar câţiva metri de alunecările de teren.
11 Ianuarie 2011, 18:11
Falezele din Eforie Sud se surpă pe zi ce trece iar în curând vor lua cu ele în mare şi locuinţele oamenilor.
Situaţia din zona Capul Turcului – Cherhana este una dramatică iar lungimea falezei surpate a ajuns la aproximativ 300 de metri.
Fisuri au apărut şi lângă şosea aşa că, odată cu prăbuşirea falezei, riscă să se prăbuşească şi câteva căsuţe din lemn ale Complexului Cosmos, din Eforie Sud, care îi găzduiesc pe turişti vara.
Acestea sunt amenajate la doar câţiva metri distanţă de alunecările de teren.
Reprezentanţii Adminstraţie Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că lucrările de consolidare a malului care au fost oprite în luna decembrie vor fi reluate în zilele următoare, dar că nu este niciun pericol şi că fenomenul de prăbuşire poate continua din cauza umidităţii solului.
Fenomenul nu este însă singular.
De zece ani, faleza din Eforie Nord este supusă frecvent alunecărilor de teren, iar neimplicarea şi lipsa colaborării autorităţilor centrale şi locale au făcut ca o bucată din faleză, să se prăbuşească.
În luna iunie, aproximativ o sută de metri din faleza staţiunii Eforie s-au surpat aşa că, în plin sezon estival, staţiunea arată ca după război.
Şi pentru că şi şoseaua de pe marginea falezei era în pericol, în cazul în care şi alte bucăţi din mal s-ar fi prăbuşit, primăria a interzis accesul în zonă până la consolidarea malului.
Autorităţile spun că au început lucrări de reabilitare şi în alte staţiuni
Astăzi, când fenomenul de prăbuşire a falezelor intră din nou în atenţia opiniei publice, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral spun că odata cu fondurile alocate, problema din Eforie Nord s-a rezolvat.
Din păcate au apărut zone prăbuşite în alte locuri din staţiune, respectiv zona Acapulco.
Şi tot ei afirmă că, pentru reducerea eroziunii şi prăbuşirii malurilor, au fost demarate deja lucrări de reabilitare pe falezele din Olimp, Costineşti, Tuzla iar în vară, în momentul în care s-a constantat ca şi în zona Eforie Sud există probleme, au fost suplimentate fondurile şi s-au început lucrările.
Şi cum Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral începuse în septembrie o serie de lucrări de reabilitare a falezelor puternic erodate din Olimp, Costineşti, Tuzla şi Eforie Sud, turiştii aflaţi în aceste staţiuni au fost sfătuiţi atunci să evite plimbările în aceste zone.
Lucrările de refacere a falezelor erodate din cele patru staţiuni sunt preconizate să se finalizeze până în anul 2012.
Până atunci, cei care au case în apropierea falezelor traiesc cu teama ca oricând agoniseala de-o viaţa poate ajunge oricând în mare iar romanticii ar trebui să îşi găsească alt loc de promenade şi să stea departe de faleze.