Faleza din Constanţa, în pericol de prăbuşire
Malurile abrupte din mai multe zone din Constanţa au început să cedeze. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gigi Chiru, spune că strada Traian ar putea să se prăbuşească în orice moment.
18 Octombrie 2010, 16:46
În condiţiile în care nu se iau măsuri urgente de stopare a eroziunii, multe străzi din Constanţa riscă să ajungă în mare.
Cel care a tras semnalul de alarmă este şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gigi Chiru care a făcut publice zonele de risc din municipiu.
Gigi Chiru a nominalizat pe lângă strada Traian, unde există un crater de câţiva metri, zonele Poarta 4, Poarta 6, zona tunel CFR şi strada Aristide Caratzali.
Mai mult, directorul ISC Constanţa a făcut publice şi concluziile noii expertize tehnice elaborată de Anton Chirică.
Potrivit acestuia, strada Traian ar putea să se prăbuşească oricând din cauza umidităţii solului, generată de pierderile de apă din reţelele edilitare.
Totodată, în expertiză se arată că versantul se află într-un risc major din punct de vedere al stabilităţii la alunecare.
Studiul geotehnic arată că, din cauza pierderilor din reţelele oraşului, solul este foarte umed, până la adâncimi de peste 30 de metri, şi există un proces continuu de deplasări laterale ale terenului de fundare din vecinătatea blocurilor şi respectiv ale piloţilor din lucrarea de sprijin neterminată.
Din aceste motive, expertul Anton Chirică recomandă urgent luarea de măsuri pentru a stopa procesul de alunecare.
În primul rând este necesară inspecţia tuturor reţelelor edilitare aferente blocurilor cu 8 etaje (A4 – A7) şi adiacente străzii Traian pentru identificarea şi repararea "punctelor critice" cu pierderi de apă.
De asemenea, este necesară instalarea unor piloţi metalici pe o distanţă de 22 de metri între blocuri şi mal, adică pe stradă, şi plantarea, tot în regim de urgenţă, a unor piloţi suplimentari în fundaţia construcţiei deja începute.
În urma concluziilor expertizei, şeful inspectoratului de stat în construcţii consideră că este posibil ca malul să nu mai reziste în această iarnă şi că poate fi necesară evacuarea zonei.
Locatarii celor patru blocuri aflate în pericol spun însă că nu vor să se mute şi solicită municipalităţii ia măsuri urgente de consolidare a zonei periculoase.